Antalet varslade på hela arbetsmarknaden ser ut att landa kring 60 000 personer för helåret 2013. Totalsiffran släpps i morgon. Det är cirka 11 000 färre än året före. Men i tillverkningsindustrin är nedgången betydligt kraftigare och allra störst i verkstadsindustrin, från 14 000 till en förmodad siffra på runt 7 000.

– Det är ett ljusare konjunkturläge, optimismen större, säger Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors. Det värsta är över – för denna gång, får man tillägga.

Men det finns risker för bakslag. Det finns redan en överkapacitet i industrin, visar branschens statistik. Företagen har behållit sin lite för stora personalkostym eftersom de tror att efterfrågan snart ska ta fart.

– Men om inte, då kommer varslen igen, säger Strannefors.

Men även om de farhågorna uteblir kommer inte industriföretagen att skrika efter personal. Sysselsättningen i tillverkningsindustrin bedöms minska i år och även nästa år, spår Arbetsförmedlingen.

Då ser det ljusare ut i andra branscher. Sammantaget bedömer Arbetsförmedlingen att det tillkommer närmare 50 000 nya jobb i år.