medlemssiffror2013

 

Det stora medlemsraset i LO under 2007 och 2008 är historia. Årets minus beror framför allt på att arbetsmarknaden förändras. Musikerna tappar när dansbanden har det tufft och Pappers medlemmar jobbar i en krisbransch.

Trots färre medlemmar räknar förbundskassören Henry Heiniö fortfarande med att drygt 98 procent av pappersarbetarna är med i facket. Det är LO:s i särklass högsta organisationsgrad.

– Vi har gynnsamma förhållanden. Medlemmarna är samlade innanför ett staket. Vi har lätt att nå dem och de har lätt att sina fackliga företrädare, säger han.

LO:s industriförbund tappade drygt 16 000 medlemmar förra året. Huvudorsaken är att industrijobben blir färre – men det är inte riktigt hela sanningen. Den andra orsaken att organisationsgraden minskar.

Industriarbetarna är bäst organiserade i LO – men enligt Lundaprofessorn Anders Kjellberg gick tjänstemännen om arbetarna 2012. Då var 78 procent av arbetarna och 79 procent av tjänstemännen inom industrin med i facket.

Han ser arbetarnas dyrare a-kassa som en viktig orsak. Sedan den 1 januari är a-kassan återställd efter chockhöjningen 2007. Det innebär lägre avgifter för medlemmarna i tretton LO-förbund. I sju förbund sänks avgiften med mellan 100 och 250 kronor.

Medlemsavgiften till IF Metalls a-kassa har åkt bergochdalbana sedan 2007. Det har skilt 220 kronor mellan högsta och lägsta pris. Den 1 januari sänktes avgiften med 171 kronor – näst mest i LO.

– Vi ser ett klart och tydligt samband mellan avgiften till a-kassan och medlemsantalet. De lägre a-kasseavgifterna kommer att få betydelse 2014, anser Hannu Hakala, ombudsman på IF Metall.

LO har inte ökat sedan 1992. Det stora raset kom när avgiften till a-kassan chockhöjdes. Det återstår att se vilken effekt återställaren får.

Flera LO-förbund har startat eller planerar kampanjer för att sprida budskapet om billigare a-kassa och värva fler till facket. Hotell- och restaurangfacket får störst sänkning, 250 kronor i månaden, och var tidigt i gång. Fastighets och Transport ska skriva till dem som enbart är med i a-kassan.

– Jag är ganska hoppfull inför 2014. Vi arbetar mer strukturerat och drar i gång kampanjer, säger Nicklas Mattsson, projektledare för Transports organisationsarbete.

I juni startade Transports medlemscenter. De anställda tar emot alla samtal från medlemmar som vill gå ur facket. Under ett drygt halvår sedan starten har de övertalat 500 medlemmar att stanna kvar. Det är nästan fyra av tio.

I mars är det dags för nästa uppgift – att kontakta dem som ligger efter med medlemsavgiften och försöka komma överens om en avbetalningsplan. På sikt ska centret också ringa och värva medlemmar.

Men det räcker inte med att enbart värva medlemmar.

– Vi ska göra facket relevant på arbetsplatsen igen. Folk är arga. Vi ska kanalisera den ilskan. Vi ska ut och engagera folk och dela ut den verktygslåda vi har så att de kan ta fajten på sin arbetsplats, berättar Nicklas Mattsson.

TCO och Saco har ännu inte redovisat några medlemssiffror. Om de senaste årens trend består kommer båda att redovisa plus. 2008 gick tjänstemännen om arbetarna. 2012 organiserade TCO och Saco tillsammans 52 procent av alla yrkesaktiva som är medlemmar i något fack. LO:s andel var 45 procent.

17 000 färre med i LO

Handels ökar mest i LO räknat i procent. Kommunal ökar mest i absoluta tal och är Sveriges största fackförbund.

LO tappade drygt 145 000 medlemmar och fick knappt 130 000 nya förra året. Störst är omsättningen i Hotell- och restaurangfacket. Där byts var tredje medlem ut varje år.