Foto: Nils Lundgren

Foto: Nils Lundgren

 

Sylvester Kozanecki tar en förpackning Risifrutti från ett transportband. Han river av folielocket och skakar på burken.

– Titta konsistensen är perfekt, säger han när den gråvita gröten skvimpar omkring.

Med en sked smakar han på innehållet och förklarar att gröten är god. Han är processtekniker på Procordia i Örebro och sköter kokningen av Risifrutti. Det är en av företagets storsäljare.

sylvesterkozaneckiPå ett dagskift tillverkar Sylvester Kozanecki mer än 80 pallar Risifrutti – och på varje pall ryms nästan 2 000 förpackningar.

Flera gånger under en arbetsdag går han ut i förpackningshallen för att kolla att Risifruttin blir bra och att blandningen håller måttet. Tillverkningen är en helt sluten process och gröten kokas längs tre linjer.

Gröten innehåller grädde, mjölk, socker och ris. Det är ingen hemlighet. Däremot är blandningen och själva processen hemlig.

Gröten kokas i en stor blank metallbehållare. Kring den finns ett virrvarr av rör.

Riset fylls på uppifrån genom två trattar. Det låter mycket, men nästan ingen rörelse syns. Det är bara två skruvar på ristrattarna som snurrar i maklig takt.

På en display övervakar Sylvester Kozanecki tankarna där mjölk, socker och grädde blandas. I den ena finns just nu 3 608 liter och den andra är tom och ren. När blandningen har sjunkit till 2 400 liter är det dags att börja fylla på den tomma och rena tanken så att ett nytt kok kan komma i gång så snart det är tomt i den första tanken.

Nu är det länge sedan Sylvester Kozanecki åt Risifrutti, och egentligen tycker han bättre om den variant som bygger på mannagryn. Men allra mest gillar han Risifruttin med saffran i.

Företaget tillverkar även många efterrätter, och dem äter Sylvester Kozanecki gärna av. Han har dock blivit tillsagd av en läkare att hålla bättre koll på vikten. Men det håller han inte med om.

– Det är inte min vikt som är problemet. Det är längden. Jag är helt enkelt för kort, säger han med ett brett leende.

Klicka för större bild

Klicka för större bild

Fakta

Om Sylvester ­Kozanecki
53 år, processoperatör på Procordia i Örebro.
År i yrket: 14.
Lön: 22 600 kronor i månaden i grundlön.
Bäst med jobbet: Ganska fritt. Det går att lägga upp på sitt eget vis.
Sämst: Finns väl inget som är direkt dåligt, men det förekommer en del tunga lyft.
Om jag inte hade arbetat med det här: Det är svårt att tänka sig vad livet varit utan Risifrutti. Kanske hade jag återvänt till mitt gamla jobb som sjöman i polska handelsflottan.
Yrkeshemlighet: Finns väl inga riktiga hemligheter, men det är viktigt att ha rätt känsla för konsistensen och smaken.
Framtiden: Jag hoppas på att jobba här tills jag blir gammal.

Om process­operatörer i livsmedelsindustrin
Antal: Några tusen, i första hand på mejerier och bryggerier.
Lön: Cirka 26 000 kronor i månaden.
Framtidsprognos: Jobben blir mer avancerade, vilket innebär goda framtidsutsikter för process­operatörer.
Utbildning: Någon form av teknisk utbildning, åtminstone på gymna­sienivå.
Fackförbund: Livs.