Snart är det jul igen, ja snart är det jul igen och i år så blir den ännu bättre. 2014 räcker det nämligen att ta ut sex semesterdagar för att få hela 18 dagars sammanhållen ledighet över jul och nyår.

Även 2013 års jul var mycket fördelaktig för ledighetstörstande arbetstagare. Fem semesterdagar räckte för att få ut 17 dagar ledigt. Dessvärre varar ju inte heller årets jul ända till påska, för där emellan kommer oxveckorna och då ska det dras och slitas.

Enligt traditionen sägs dessa visserligen avslutas på fettisdagen, men i verkligheten pågår de längre än så. Med början på måndag har vi nu hela 13 rena arbetsveckor framför oss utan tillstymmelse till extra ledighet.

Men därefter kommer stilla veckan som avslutas med ledigt på långfredagen. Och sen är det faktiskt påsk på riktigt.

En och en halv vecka senare är det 1 maj som lämpligt nog infaller på en torsdag i år. Nationaldagen 6 juni ligger på en fredag och summa summarum blir det 249 arbetsdagar 2014. Det är en färre än 2013.

Men smakar det så kostar det. 4,5 miljarder ganska exakt. Det har Konjunkturinstitutet (KI) räknat ut och syftar då på att den svenska bruttonationalprodukten (BNP) påverkas negativt med drygt 0,1 procentenheter på grund av det lägre antalet arbetsdagar.