Mitt i oroligheterna i Kärrtorp den 15 december, då ett 40-tal högerextremister attackerade en demonstration mot rasism. Foto: Hampus Andersson

Mitt i oroligheterna i Kärrtorp den 15 december, då ett 40-tal högerextremister attackerade en demonstration mot rasism. Foto: Hampus Andersson

Många poliser skadades under attacken från nazister under en fredlig manifestation i Kärrtorp strax före jul. Stockholmspolisens huvudskyddsombud Emma Cronberg är mycket kritisk till att ledningen aldrig gjorde någon riskbedömning.

Flera poliser som arbetade i Kärrtorp under vad som skulle bli en fredlig manifestation mot nazism och rasism, men som attackerades av nazister, blev allvarligt skadade. Det handlar bland annat om hörselskador från smällare och raketer som kastades mot dem, skriver Polistidningen. Och kroppsskador från andra föremål som slängdes mot poliserna, och mot folkmassan. Omkring 40 poliser skadades, enligt tidningen.

Till en början var det endast ett fåtal poliser på plats. Med tiden dök allt fler upp för förstärkning.

– Några poliser som jobbat med en trafikkontroll, någon som var klar med ett annat uppdrag. En del hade ingen träning i särskild polistaktik, det var en påverkande faktor till att de fick skadorna, säger Stockholmspolisen huvudskyddsombud Emma Cronberg till tidningen.

Hon är mycket kritisk mot hur polisledningen agerade före manifestationen. Eller snarare inte agerade. Enligt henne gjordes aldrig någon riskbedömning före insatsen.

Hittills har 20 anmälningar om arbetsskador gjorts. En större del av dem är att anse som mycket allvarliga.