Tingsrätten friade. Men åklagare Christer B Jarlås står fast vid att truckföraren som körde över operatören var så pass slarvig att han borde straffas för det. Och att bolaget Tjärnviks Trä brustit i sina rutiner och borde dömas till böter på 1 500 000 kronor.

För ganska exakt tre år sedan skulle en sågverksoperatör avsluta sitt arbetspass på Tjärnviks Trä i Gnarp. Av någon anledning valde hon att gå över timmerplan. Där arbetade en truckförare med att flytta timmer. Han såg aldrig kvinnan och backade in i och körde över sin kollega. Den 38-åriga operatören avled omedelbart.

Christer B Jarlås, kammaråklagare vid Riksenheten för arbetsmiljöbrott i Östersund, valde att åtala såväl truckföraren som bolaget för vållande till annans död. Att en kollega åtalas är ”speciellt” säger han till Arbetet.

– Men här kommer regelverket för fordon in. Det är den som kör fordonet som har ansvaret för det. Truckföraren såg ju inte ens att han körde ihjäl kvinnan. Han upptäckte det först när en annan började hoppa och skrika.

Bolaget stod däremot för de organisatoriska bristerna, enligt Christer B Jarlås. Som att trucken saknade backkamera. Och det inte fanns avgränsningar mellan gång- och trucktrafik. 1 500 000 kronor borde Tjärnviks Trä betala i företagsbot, anser han.

Tingsrätten i Hudiksvall håller inte med. Enligt domen var truckföraren inte tillräckligt slarvig för att det ska anses som straffbart. Och enligt utredningen har bolaget sedan länge tillräckliga rutiner som bland annat poängterar att obehöriga inte ska vistas inne på timmerplan. De rutinerna är kända för samtlig personal.

Och de rutinerna borde också räcka, att inrätta fasta områden för gång- och trucktrafik är inte ett rimligt krav eftersom timret flyttas runt hela tiden på ett sågverk. Enligt domen går det heller inte att bevisa att en backkamera hade hindrat den trakiska olyckan.

Christer B Jarlås anser att tingsrättens dom brister och har nu överklagat den till Hovrätten för nedre Norrland.