En anställd drogs in i en gigantisk diskmaskin och fick allvarliga brännskador. Arbetsgivaren har brustit i säkerheten konstaterar åklagaren som skrivit ut en företagsbot på 400 000 kronor.

Det var för ett år sedan, den 8 januari förra året, som den då 47-årige mekanikern fastnade i diskmaskinen på ASM Foods i Mjölby, vilket Arbetet tidigare berättat om. Diskmaskinen läckte och mekanikern skulle fixa problemet, men han hade inte slagit av huvudströmbrytaren. När han närmade sig diskmaskinen startade den automatiskt, mannen drogs in och blev fångad när luckan stängdes.

Vattnet i diskmaskinen är mellan 60 och 80 grader varmt och rengöringsmedlet innehåller frätande lut. Det var ingen som såg när mannen försvann, men en operatör hörde hans skrik och kunde stoppa maskinen. Mannen räddades men hade då fått allvarliga brännskador över en stor del av kroppen.

– Han kan nog tacka arbetskamraterna för att han överlevde. Om de inte hört honom och hjälpt honom så snabbt med att spola ljummet vatten över skadorna hade han inte klarat sig, säger Kjell Karlsson, Livsklubbens ordförande på ASM Foods.

Utredningen som följde visade ett antal brister i arbetsmiljön och säkerheten på företaget. Åklagaren konstaterade att det saknades riskbedömningar för reparationer av maskinen. Det fanns inte heller några instruktioner för hur arbetet skulle gå till på ett säkert sätt så att maskinen inte skulle starta automatiskt.

Åklagaren anser därför att arbetsgivaren brutit mot arbetsmiljölagen och genom oaktsamhet orsakat mannens skador. ASM Foods får därför böta 400 000 kronor.  Företaget har accepterat företagsboten, och Kjell Karlsson, tycker att det är skönt att det rättsliga efterspelet är klart.

– 400 000 är rätt mycket pengar. Det är bra att företaget tar sitt ansvar, säger han.

Han konstaterar också att den otäcka olyckan trots allt fört något gott med sig. Företaget har sett över säkerheten för hela verksamheten och den har höjts rejält.

– Maskinen där det hände är ombyggd, så den är helt skyddad nu, och de ser över riskerna och fixar till det överallt. En del kan kännas onödigt, men det är bättre med för mycket säkerhet än för lite.

Mekanikern är ett år efter olyckan fortfarande sjukskriven, men han ska inom kort börja jobba några timmar i veckan.