Det största fackförbundet i Sydafrika, metallarbetarnas nationella union (Numsa), meddelar att det inte längre ser regeringspartiet ANC som en allierad. Det meddelade organisationen efter en extrainsatt kongress i veckan.

Förbundet är den viktigaste medlemmen i samarbetsorganisationen Cosatu och kommer att verka för att Cosatu också bryter med ANC, skriver tidningen Mail & Guardian. I stället vill Numsa föra en egen politisk linje som helt fokuserar på arbetarnas situation. Det är ytterligare ett tecken på att den allians som bekämpade apartheid håller på att falla samman.

Enligt Numsa är både ANC och samarbetspartnern kommunistpartiets politik alltför företagsvänlig. ANC sitter i regeringsställning i Sydafrika, men samarbetar i dag med kommunisterna och Cosatu. Numsa planerar att genomföra ett antal generalstrejker efter årsskiftet.