Foto: Niclas Dovsjö

Foto: Niclas Dovsjö

Du är VM-medaljör i billackering, men än så länge ganska okänd. Nu blir du tv-kändis i serien Yrkesmästarna. Hur känns det, Emelie Dammare?

– Det har jag inte funderat över, men jag tycker att det är roligt att de lyfter fram vardagsyrken i serien så att unga som går på högstadiet och ska välja utbildning kan se det häftiga med jobben. Alla kan inte bli fotbollsspelare eller rockstjärnor, men vanliga yrken är också coola.

Hur var det att ha ett tv-team i hasorna inför och under yrkes-VM i Leipzig somras?

– Det var läskigt. Det är en sak när de filmar på jobbet och under tävlingen, men de privata intervjuerna hemma var en annan grej. Det kändes ovant, men var en rolig erfarenhet, som inte alla får vara med om.

Du tog VM-silver i fordonslackering. Vad krävs för att bli riktigt bra på ditt jobb?

– Man måste vara noggrann. Annars blir det bara skit. Sedan krävs tålamod och att man verkligen tycker att det man gör är roligt.

Hur förberedde du dig inför VM?

– Jag tränade mycket. Och så gjorde jag en svensk tjejklassiker, förutom Vansbrosimmet för då var jag redan i Leipzig. Det gäller att man är i både fysisk och psykisk form. På VM är det hög press under flera dagar.

– Jag tänkte att om jag som verkligen inte är bra på sport kan åka Vasaloppet så kan jag vinna VM också.

Med facit på hand, vilken tävling var tuffast?

– Yrkes-VM helt klart. I klassikern var mitt mål bara att ta mig i mål – VM ville jag vinna.

Vad tycker du om Yrkesmästarna? Hur blev serien?

– Jag har faktiskt inte sett den. Jag missade förhandsvisningen så det blir spännande när första avsnittet kommer på tv. Jag hoppas många kommer att se den för Yrkes-VM är otroligt häftigt, men ganska okänt i Sverige. Det är kul att vi som inte är bra på sport också har chansen att bli världsmästare.

FOTNOT: Serien Yrkesmästarna, är gjord av Utbildningsradion och skildrar sex deltagare i yrkeslandslagets väg till VM. Den sänds i SVT 1 med start den 15 januari.