Brasilien köper Saabs stridsflygplan Jas Gripen. I Linköping mottogs beskedet om miljardaffären med stor glädje. Hur många arbetstillfällen det kan innebära är dock för tidigt att säga.

Paul_Lindvall– Det är en omtumlande dag och helt fantastiskt för Linköping. Det ser oerhört ljust vad gäller jobb och sysselsättning kopplat till Jas Gripen men också för flygindustrin i stort, säger Paul Lindvall (M), ordförande för kommunstyrelsen i Linköping.

– Jag har nästan funderat på att ställa in julfirandet och bara dansa samba i stället för runt granen.

När Jan Kovacs, Unionens klubbordförande på Saab i Linköping, fick höra talas om affären i går kväll blev han ”lätt förvånad”.

jankovacs– Det har legat som ett intressant ämne under många år och vi har inte vetat åt vilket håll det ska gå. Men när det väl kom ett meddelande i går blev jag positivt överraskad, säger han.

Kovacs välkomnar de kommande förhandlingarna mellan parterna.

– Det är positivt att de öppnat dörren för förhandling. Vad den mynnar ut i återstår att se, men jag hoppas verkligen att den kommer att landa i ett bra resultat.

Vad betyder det här för er på Saab?

– Förhoppningsvis tryggar det sysselsättningen under lång tid, framför allt här i Linköping men även på andra orter som är berörda. För Linköpings stad blir det kanske så att man får ytterligare arbetstillfällen och det vore ju väldigt positivt, säger Jan Kovacs.

Nu väntar förhandlingar för att fastställa alla detaljer i köpet. Offerten låg på 36 plan, och enligt Brasiliens försvarsminister Celso Amorim kommer affären att kosta brasilianarna omkring 30 miljarder svenska kronor.

– Det återstår ganska mycket av förhandlade och vidare arbete, men jag är övertygad om att det kommer att bli ett stort och långvarigt samarbete med Brasilien som vi har hoppats så länge på, säger kommunstyrelseordförande Paul Lindvall.

Beskedet om affären var välkommet, säger försvarsminister Karin Enström.

– Det betyder mycket, både för Saab och för Sverige. För vårt försvar betyder det att ytterligare en partner är med och utvecklar och driver det här stridsflygsystemet. Det betyder samordningsvinster, så det är positivt för Sverige.

Brasiliens försvarsminister Celso Amorim sade vid en pressträff i går att förhandlingarna kan ta 10–12 månader och att de första planen kan börja levereras 2018, skriver nyhetsbyrån AFP. Logistik, teknik och överföring av teknisk kompetens är enligt honom orsakerna till att Brasilien valde Saab.

Ännu finns inga direkta detaljer om hur förhandlingarna ska läggas upp.

– Det måste få ta tid när man förhandlar och skriver avtal om så här stora affärer. Det är ingenting som görs på några veckor. Brasilien har själva gett en bild av vilka tider de ser framför sig. Där är vi ju inte än, säger Karin Enström.

Brasiliens order om 36 Gripen-plan kommer att resultera i fler svenska jobb, säger Lennart Sindahl, vice vd för Saab.

– Tillsammans med ordern från den svenska staten kommer vi att kunna säkerställa produktionen bortom 2025.

Hur många arbetstillfällen handlar det om?

– De jobb som finns kommer att räcka långt. Och utöver det kommer ett antal till, men hur många det blir är svårt att säga.

Han säger att produktionen kommer att ske i Sverige och på andra ställen.

– Vi bygger planet av de bästa bitarna. En del kommer att tillverkas i Sverige, en del på andra ställen. En viss produktion kommer även att ske i Brasilien.

Lennart Sindahl kan inte säkert säga när det första planet levereras men säger tror att en grov uppskattning är runt 2020.

Vad händer nu?

– Nu ska vi sätta oss ner med deras upphandlingsmyndighet och gå igenom vår mycket dryga offert och reda ut alla frågor som finns. Sedan kommer det att handla mycket om att utbilda piloter och teknisk personal.

Får vi slippa läsa om mutor i samband med den här affären?

– Saab har en väldigt hög affärsetik. Det har absolut inte förekommit några mutor eller andra tveksamma överenskommelser.

Affären är en fjäder i hatten för Saab och Saabs kunnande, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.

– Det förstår ju alla att det är en väldigt viktig order för Saab. Och jag vill även gratulera Sverige och de svenska skattebetalarna.

Utan att veta detaljerna kring när och var produktionen ska ske är det dock svårt att bedöma spridningseffekterna för svensk industri, säger Rune. Men en exportaffär i den här storleken har naturligtvis stort värde för Sverige.

– Affären är ett gott tecken på att svensk teknologi och kunnande står sig väl i internationell jämförelse. Och erfarenheten är att handeln alltid går i båda riktningarna, så det här är bra för både Sverige och Brasilien, säger Anders Rune.

Fakta: Andra Gripen-affärer

Schweiz regering vill köpa 22 Jas Gripen-plan. Frågan avgörs i en folkomröstning nästa år.

Sydafrika har köpt 28 Gripen-plan.

Ungern har hyrt 14 plan (som köps loss 2016) och även Tjeckien har hyrt 14 plan.

Thailand köpte 6 plan 2008 och har beställt ytterligare 6.

Brasilien, Danmark och Indien har tidigare fått offerter. Det finns också intresse för Gripen i Kroatien,

Rumänien och Bulgarien.

Affärerna i Tjeckien, Ungern och Sydafrika, liksom en misslyckad affär i Österrike, har varit föremål för mutmisstankar. (TT)