Handels anser att Telge Tillväxt rör sig på deras yrkesområden, butiker och lager, och därför borde teckna bemanningsavtalet. Men Telge Tillväxt, som har kollektivavtal med Kommunal, anser sig inte syssla med bemanning utan ”en unik arbetsmarknadspolitiskt insats”.

– Telge Tillväxt försöker ta sig in på våra avtalsområden. De kundföretag som anlitar bolaget kommer aldrig att anlita andra bemanningsföretag eftersom Telge Tillväxt är så mycket billigare, säger Fredrik Ståhlberg som är ombudsman på Handels i Stockholm – och kritiserar att Kommunal har tecknat avtal med företaget.

Telge Tillväxt AB är ett dotterbolag inom Telgekoncernen, som i sin tur ägs av Södertälje kommun. Tillsammans med kommunen och Arbetsförmedlingen ska bolaget få ut unga långtidsarbetslösa, ibland med andra tunga problem som droger, kriminalitet och psykisk ohälsa, på den vanliga arbetsmarknaden.

Det sker i flera steg, de unga får utbildning i allt från arbetsrätt till vikten av att komma upp på morgonen. Nästa steg är att jobba inom kommunen. Och sedan blir man under en begränsad period uthyrd till ett företag.

Det är det sista steget som fått Fredrik Ståhlberg att kalla Telge Tillväxt till förhandling. Bolaget hyr ut de unga till bland annat Coop-butiker, Mekonomen, K-Rauta, och man har även försökt ta sig in på lager.

De unga får lön enligt Kommunals BEA-avtal, som är till för människor i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Deras lön ligger för närvarande på 105 kronor i timmen. Skulle de i stället jobba under bemanningsavtalet skulle de ha den anställda personalens snittlön, vilket på lager skulle vara runt 135 eller 140 kronor, enligt Fredrik Ståhlberg.

– Vi tycker inte att det är okej att det kommer in ett bemanningsföretag och dumpar villkoren. Kommunals avtal är ett helt galet avtal för att bedriva uthyrning.

Enligt bolagsordningen är Telge Tillväxt registrerat för att syssla med personaluthyrning. Bolaget marknadsför sig också med begrepp som ”hyra personal” och talar om ungdomarna som ”konsulter”.

Men enligt bolagets vd Harry McNeil är Telge Tillväxt raka motsatsen till ett bemanningsföretag.

– Ett bemanningsföretag hyr ut personal för att lösa tillfälliga behov hos ett kundföretag som räknar med att de inhyrda gör ett minst lika bra jobb som de anställda. Vi är på kundföretaget från dag ett om att det borde anställa våra unga. Det handlar om en unik arbetsmarknadspolitisk insats.

Insatsen, utöver utbildningen, är att de unga får stöd från det företag de hyrs ut till. Kundföretaget ska helst se till att det finns en mentor, de utbildas under tiden och Telge Tillväxt ligger på för att företaget antingen ska anställda ungdomarna själva eller luska reda på andra jobb i branschen.

Harry McNeil får medhåll från Maria Hansson, ombudsman på Kommunals förbundskontor.

– Vi har bestämt det här inom LO-familjen, och Handels var inte exkluderade från de diskussionerna. Telge Tillväxt kan uppfattas som ett bemanningsföretag och vi har haft synpunkter på hur det marknadsför sig. Men bolaget försöker ta hand om de unga som står absolut längst ifrån arbetsmarknaden i dag.

Under de två och halvt år som Telge Tillväxt har funnits har 440 ungdomar passerat. 78 procent av dem hade någon form av jobb eller studerade efter att ha slutat på Telge Tillväxt.

Om ni hyr ut, varför inte teckna ett bemanningsavtal som ger de unga högre löner?

– Då skulle vi agera som ett bemanningsföretag. Vi är inte det. Jag vill inte börja hyra ut unga utan motprestation från företaget. Jag tycker inte ens att det är bra att bemanningsföretag får allt mer utrymme. Jag vill att ungdomar som kanske aldrig jobbat tidigare ska får arbetslivserfarenhet för att rustas för riktiga anställningar.

Harry McNeil och Handels Fredrik Ståhlberg ska träffas i slutet av januari. De har dock olika uppfattningar om vad mötet ska handla om.