ingelaedlundlitenIngela Edlund, LO:s andra vice ordförande, du ska till manifestationen mot nazism i Kärrtorp på söndag, varför då?

– Därför att jag tycker att det är viktigt att vi ställer upp å Kärrtorpsbornas vägnar, och dessutom är jag uppvuxen i Bagarmossen som är nästa tunnelbanestation. Det här är ett initiativ som togs av helt vanliga människor och då vore det sjutton om vi inte skulle ställa upp. Det är viktigt att visa att man inte accepterar att rädslan tar över, eller att mörka krafter tar över våra liv och vår vardag.

– Vi säger ju inom LO att ”Alla kan göra något” och att vi ska försöka ta ställning i alla situationer där vi möter främlingsfientlighet, rasism och förstås nazism. Så det känns helt naturligt.

Även om det handlar om vad som sker på fritiden?

– Man säger ju inte bara ifrån på sin arbetsplats och under arbetstiden.

Är du själv där som privatperson eller representant för LO?

– Som gammal Bagarmossenbo är jag väl där som privatperson, men jag är andra vice ordförande året om och dygnet runt, och vi bedriver ett arbete för att alla ska våga ställa upp, när helst det behövs.

Hur ska man våga stå upp? När den fredliga manifestationen i Kärrtorp förra veckan attackerades våldsamt av nazister?

– Man vågar om man vet att det är tillräckligt många som ställer upp. Om så bara en tiondel av de 10 000 som anmält sig på Facebook kommer den här veckan, så blir det väldigt många. Och det viktiga är att manifestationen är fredlig.

Vad tänker du om det som hände?

– Det är hemskt, fruktansvärt, svårt att föreställa sig att de satt upp klistermärken, ritat hakkors, överfallit folk. Det får bara inte förekomma.

 

Fotnot: Manifestationen äger rum på söndag klockan 12 på Kärrtorpsplan i södra Stockholm. Städer runt om i landet håller också demonstrationer till stöd för Kärrtorpsborna, bland andra Östersund, Uppsala, Falun och Umeå, och även Helsingfors. Nätverket Linje 17, efter numret på den tunnelbanelinje som går förbi Kärrtorp, överväger enligt uppgifter på Facebooksidan att flytta manifestationen om antalet deltagare blir större än torget i Kärrtorp klarar av.