Första året med Boklådan har skärpt sinnena för det som vi letar efter: nyutkommen, samhällsengagerad ordkonst av olika slag och i olika genrer.

Det började med bokombudens behov av att hitta böcker att rekommendera. De tappra som ansvarar för arbetsplatsbibliotek har ingen möjlighet att överblicka allt som kommer ut, särskilt när litteraturkritiken i dagstidningar och andra media går på knäna, och alltmer vetter åt kändisfixering.

Bokladanbild_1350Därför grundade ABF och Arbetet detta nyhetsbrev, som skickas ut per mail sex gånger per år, med Kent Werne som redaktör. Det ger rekommendationer som i sin tur länkar till längre texter.

Fokus ligger på arbetarlitteratur och samhällsdebatt, men vi bryr oss även om barn- och ungdomsböcker, film, musik – och vem vet vad mer vi kommer att upptäcka.

För Boklådan är ett upptäckarinstrument, också för oss inblandade. Med dess hjälp går det att blicka tillbaka på året 2013.

Bland de etablerade märks två fördjupningar, starkt bundna till platser och lokalgeografi. Kjell Johanssons Mammas gata fördjupar ytterligare vår bekantskap med Midsommarkransen och inrymmer ett otal goda historier, som berikar berättelserna om Flon. Och Kristian Lundberg återvänder i En hemstad till konkreta platser i Malmö där hans minnen och erfarenheter koncentreras som i ett brännglas.

Lundberg är också inblandad i den märkliga brevväxlingen med Crister Enander, Hat och bläck, som ger den rättmätiga vreden över samhällsutvecklingen substans, och en energikick åt alla som läser.

Lika inspirerande är Cecilia Perssons dialog med Maja Ekelöf i ”Skurhinksprojektet” och i boken Att bära sin egen kropp. Ett oförglömligt exempel på att litteraturen är en dialog som bara fortsätter.

Bland debutanterna är det tre som särskilt står ut: Athena Farrokzhads helt unika rekonstruktion av många generationers dialog i exil från hemlandet och från kampen i diktboken Vitsvit. Den finlandssvenske Mathias Rosenlunds självutlämnande uppgörelse med den moderna fattigdomen i Kopparbergsvägen 20. Och Henrik Johanssons Av kött och blod som skildrar hur orättvisorna i restaurangbranschen till slut utkräver en blodig hämnd.

Farrokzhad blev Augustprisnominerad, liksom Sven Olov Karlssons västmanländska krönika Porslinsfasaderna, också den en av årets stora läsupplevelser. Vi noterar även att Victor Estby kom ut i bokform (Vers-Ting) med ett urval av sina tusentals dagsverser, och som estradör, tillsammans med trubaduren Fred Lane.

Boklådan har även öppnat sig mot den översatta litteraturen; grejen är ju att den svenska arbetarlitteraturtraditionen går att applicera även på böcker som är skrivna utanför såna traditioner men behandlar frågor kring klass, arbete och identitet. Det sker liksom en inympning.

Således har böcker som Den osynliga handen av Isaac Rosa och Lean on Pete av Willy Vlautin kunnat ges uppmärksamhet. Liksom världssuccéerna Teju Cole och Chimamanda Ngozi Adichie.

Många andra författare har dykt upp i våra rekommendationer, och inte minst har vi valt att lyfta fram fackböcker som ger orientering i frågor som fascism, hat, skola, migration och Greklandskrisen. Kriminallitteratur och ungdomsböcker har även förekommit, och vår ambition är att i fortsättningen bevaka även serie- och teckningskonsten.

Det är enkelt att anmäla sig till Boklådan. Man går bara in på hemsidan bokladan.org. Vi har även en Facebookgrupp som servar verksamheten och sprider tipsen. Den har över 5000 medlemmar.