För att se det här innehållet måste du godkänna cookies från våra tjänsteleverantörer.

Situationen vid skogspartiet i Kärrtorp var mycket spänd. Några av nazisterna ropade ”Sieg heil” och gjorde Hitlerhälsning. Ett antal demonstranter sprejades med pepparsprej. Poliser befann sig mellan demonstranterna och nazisterna.

Polisens presstalesman Kjell Lindgren kan inte förklara exakt hur polisen resonerade och agerade på platsen.

– Det kräver en intern utredning och någon sådan är inte startad vad jag känner till, säger han till Arbetet.

– Jag upplever att det är ovanligt med sådana här fysiska angrepp av nazisterna i dag. Det brukar oftast vara verbala angrepp. Jag får gå tillbaka 13 år i tiden, då minns jag att föregångaren till den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen fysiskt attackerade en demonstration i Sundbyberg, säger Kjell Lindgren.

Flera knallskott avfyrades, men till en början hade endast åtta till tio poliser satts in för att bevaka ordningen när kärrtorpsborna hade fått tillstånd för en manifestation mot nazismen. Polisens bristande beredskap för att skydda demonstrationen mot högerextremister kritiserades omedelbar hårt och händelsen utreds nu.

Enligt TT kände polisen till att det fanns en hotbild mot antinazistdemonstrationen i Kärrtorp i södra Stockholm i går, söndag. Men uppgifterna nådde inte ansvariga i tid.

– Det fanns viss information om att demonstrationen skulle kunna angripas, men den var inte tillgänglig för dem som beslutade om insatsen. Därför var det för få poliser på plats, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren till TT.

Ett misstag som alltså fick allvarliga följder.

– Det är inte acceptabelt att en demonstration ska angripas med våld på det här sättet. Det är vår uppgift att se till att den ska kunna genomföras.

Polisen tycker att misstaget är mycket allvarligt.

– Det får inte upprepas. Där får man skylla på den mänskliga faktorn, tyvärr är det så, säger Kjell Lindgren. Vi kommer nu att vidta åtgärder för att hitta bättre rutiner så att informationen fortsättningsvis ska komma i rätt tid, i rätt form och till rätt plats.

Under demonstrationen attackerades folksamlingen oprovocerat av ett 30-tal svartklädda personer från den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Flera av dem var maskerade, bar sköldar, flaskor och tillhyggen. Ett stort antal människor tvingades att söka skydd i en butik när högerextremister kastade flaskor och knallskott mot folksamlingen. Föräldrar med barn backade undan när glasflaskor splittrades mot stenläggningen. Många småbarn grät av rädsla.

Totalt är 26 personer anhållna efter attacken av den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen mot demonstrationen, en för grov misshandel och resten för våldsamt upplopp. Minst två personer knivskars. Fyra personer, varav två poliser, fick föras till sjukhus. Ytterligare tre poliser uppsökte sjukhus senare. Ingen var livshotande skadad, enligt polisen.

Uppskattningsvis 200 personer hade samlats för en tillståndsgiven manifestation i protest mot nazistiskt klotter i området då ett 50-tal högerextrema motdemonstranter dök upp för att störa tillställningen. Bråk uppstod och i samband med detta knivskars alltså flera personer.

Arbetets film från Kärrtorp är gjord av en filmare som vill vara anonym.

Nils Lundgren