lavaldemo

Foto: Privat

I lördags samlades uppåt 20 personer i Lund för att dela ut flygblad och berätta om strejken som pågår i Alfa Lavals fabrik i den indiska staden Pune. 700 flygblad spreds.

Gruppen talade bland annat med anställda och kunder till Alfa Laval. De strejkande metallarbetarna, 402 till antalet, är bemanningsanställda och får de farligaste jobben. De tjänar minst (ner till en fjärdedel av de fast anställda) och får inte ens samma mat i kantinen. Som andra osäkert anställda världen över lider de också av att inte veta om de har jobb nästa månad, de har heller inte rätt till semester eller sjuklön

– Det är uppenbart att Alfa Laval inte vill att människor talar om eller känner till konflikten. Anledningen är självklar, och det är därför vi engagerar oss. Villkoren i Pune är djupt orättvisa, och vi protesterar mot dessa orättvisor, och stödjer de strejkandes krav, säger Henrik Johansson, talesman för en aktionsgrupp i Lund och Malmö.

Den samlar nu in pengar till en strejkkassa. Och en manifestation planeras till nu på onsdag utanför Alfa Lavals lokaler i Göteborg.

Titta på film från Indien och läs mer om strejken: Alfa Lavalarbetare sliter av sig kläderna i protest