Foto: : Shachaf Polakow/Activestills.org

Foto: : Shachaf Polakow/Activestills.org

 

Det började med ett brott mot mbl i Örebro. Nu kan 35 fackliga vinarbetare i Sydafrika cykla runt till sina medlemmar på kvällarna. Klubben på den svenska blåbärssopps­fabriken skänkte hela sitt skadestånd till lantarbetarnas fack i Kapprovinsen.

Livsmedelsarbetarna på Procordia i Örebro stöder fackligt arbete i Sydafrika sedan flera år. I våras bildade klubben en särskild Afrika­grupp.

hansbergqvist– Jag får en bra magkänsla av att hålla på med det här. Jag vill ställa upp mot orättvisorna i världen, säger Hans Bergqvist, en av de sju eller åtta i Livsklubben som är aktiva i solidaritetsarbetet.

Han jobbar i ”aggen” – agglomereringen – den process som gör matpulver lättare att lösa i vatten. I dag ska det bli blåbärssoppa, och han förklarar att efter aggen räcker det att röra några varv i en kopp med vatten för att lösa upp pulvret.

I fabriken tillverkas bland annat nyponsoppa, chokladpudding, mousser, fromager och blåbärssoppan – Vasaloppssoppan – som har levererats sedan 50-talet.

Hans Bergqvist har jobbat här sedan 1988. I höstas började han engagera sig för lantarbetarfacket i Sydafrika. Han berättar att Afrikagruppen har delat ut flygblad och samlat in pengar utanför Systembolaget i Örebro.

– Det var kul faktiskt. Många reagerade positivt och kom fram och la pengar i våra insamlingsbössor, säger han.

johantorgamindreLivsklubbens engagemang för Afrika började med att en bekant till ordföranden Johan Torgå kopplade ihop den med lantarbetarfacket i Sydafrika.

– Jag har alltid engagerat mig i internationella frågor. Det här är så konkret. Och här i klubben finns stöd för solidaritetsarbete. Och det är roligt att hålla på med, säger klubbordföranden.

Livsmedelsarbetarna i Örebro stöder ett lokalt fack i Kapprovinsen. Det har några tusen medlemmar och organiserar lantarbetare och en del livsmedelsarbetare. Lantarbetarna jobbar på vin- och fruktodlingar.

Johan Torgå berättar att tusentals lantarbetare i Sydafrika strejkade förra hösten för höjd minimilön. Minimilönen höjdes, men det är fortfarande svårt för en familj att klara sig på den. Under strejken dödades flera lantarbetare och 100 av det lokala fackets medlemmar blev vräkta från sina bostäder.

Livsklubben på Procordia har skickat pengar till facket i Sydafrika vid flera tillfällen. En gång räckte pengarna till att laga en lastbil. Vid ett annat tillfälle gav klubben bort skadeståndet för ett mbl-brott till lantarbetarna. Summan var 10 000 kronor.

– Även om det var ett skadestånd så tror jag att företaget blev lite stolta när det hörde vad vi använde pengarna till, säger Johan Torgå.

Nu har lantarbetarfacket köpt cyklar för skadeståndspengarna. Tanken är att förtroendevalda på kvällarna ska kunna cykla iväg för att organisera andra lantarbetare och att de ska kunna delta i gemensamma möten. Det sydafrikanska fackets mål är 100 cyklar. Skadeståndet och några tusen kronor ytterligare från klubben i Örebro räckte till 35.

– Nu jobbar vi på två plan. Både med direkt stöd till facket därnere och med frågor om rättvis handel, säger klubbordföranden.

Han berättar att klubben deltar i kampanjen Rättvis vinhandel och försöker påverka Systembolaget. Tanken är att Systembolaget ska kolla villkoren för vinarbetarna och se till att de har löner som går att leva på innan det köper in vin från producenter i Sydafrika.

Nu under julhandeln ska Afrikagruppen i Livsklubben på Procordia ut och samla in pengar igen i Örebro. Hans Bergqvist i aggen berättar att han fått positiva reaktioner på sitt engagemang för facket i Sydafrika bland vänner och bekanta:

– Vi behöver mer sånt här i samhället. Det skapas en positiv anda när man jobbar mot orättvisor och man får en go känsla i magen.

Foto: Per Seterbakken

Foto: Per Seterbakken

Hans Bergqvist, Sylvester Kozanecki och Johan Torgå samlar pengar till CSAAWU utanför Systembolaget i Örebro.

 

Se också tv-intervju med Johan Torgå

CSAAWU

Facket i Sydafrika heter ­Commercial stevedoring agricultural and allied workers union. Läs mer om CSAAWU.