Under discot på LO:s ungdomsforum spelades en låt som heter ”blurred lines”. En låt som bannlysts på 20 universitet och flera radiostationer i Storbritannien av den enkla anledningen att den är sexistisk och normaliserar våldtäktskulturer.

Sensmoralen i låten är att en kvinnas samtycke är en ”blurred line” det vill säga att en kvinnas nej inte nödvändigtvis är ett nej i sexuella situationer. Gränsen beskrivs som suddig och låten menar att ett nej i själva verket kan vara ett ja.

Progressiva, jämställda och feministiska organisationer väljer att inte bidra till spridningen av den här sortens musik. Hör den då hemma hos oss i LO?

På samma vis som det är självklart att vi väljer bort restauranger utan kollektivavtal så borde det vara självklart att vi i kulturella sammanhang inte uppmuntrar sexism, rasism, homofobi eller andra yttringar som går emot vår värdegrund.

Vi begär att denna låt och liknande musik inte spelas på LO:s framtida evenemang. Vi vill att LO:s styrelse ger lämplig person i uppdrag att utforma en policy runt kulturarrangemang så detta inte upprepas i framtiden.

Kommunal Stockholms ungdomsgrupp