lemne

Svenskt Näringslivs nya vd Carola Lemne gör entré med ordföranden Jens Spendrup i släptåg. Foto: JANERIK HENRIKSSON

 

Carola Lemne älskar Sverige och hon tänker sig att hon som vd för Svenskt Näringsliv får möjlighet att påverka och förbättra. Och för att det ska bli bra i Sverige måste det fungera bra för företagen, enligt henne.

Det framkom på en presskonferens hos Svenskt Näringsliv. Arbetsgivarorganisationens styrelseordförande Jens Spendrup presenterade henne.

Han gav en bild av de nio åren som den avgående vd:n Urban Bäckström suttit på sin post. Enligt Jens Spendrup har det blivit lite bättre. Näringslivets frågor har fått större betydelse. Och det går visserligen långsamt, men det går åt rätt håll.

Jens Spendrup beskriver Carola Lemne som en kompetent löpare som ska ta över efter Urban Bäckström. Och han tänker sig att hon ska bli en del i att arbetsgivarna vinner kampen.

– Framgångsrika företag är basen för välfärden. Och det här är som ett ekosystem. Företagen är beroende av välfärden, sa Carola Lemne.

Hennes namn uttalas inte som sångerskans utan betoningen ska ligga på det första a:et.

Det är Svenskt Näringslivs styrelse som utsett henne. Jens Spendrup berättat att man börjat sitt arbete med 55 kandidater till posten som ny vd för arbetsgivarorganisationen.

Carola Lemne är vd för Praktikertjänst med 9 000 anställda, landets största privata företag för tandvård och hälso- och sjukvård. Hon är också ordförande för Uppsala universitet, sitter i styrelserna för Investor och Getinge och i både styrelsens och arbetsutskottet hos Svenskt Näringsliv.

Dessutom är hon läkare och medicine doktor. Och hon har varit vd för Danderyds sjukhus och haft ledande befattningar i bland annat Pharmacia & Upjohn och Schering Plough.

– Min erfarenhet av fackföreningar är väldigt god. Vi har väldigt ansvarsfulla fack. Jag hoppas att det även är så på central nivå. Vi behöver mötas med ömsesidig respekt, säger hon.

Carola Lemne jobbar i ett privat vårdföretag. På frågan om har förståelse för kritiken mot vinster i välfärden svarade hon diplomatiskt.

– Berättigad kritik har jag stor förståelse för, men en del kritik bygger på missförstånd. Och det finns kritik som är känslomässigt laddad och där finns det ofta missförstånd, sa hon.

Tanken är att hon tillträder i början av maj nästa år och än har hon inget svar på frågan om huvudavtalsförhandlingar med LO. Däremot har tagit ställning till att kvinnor inte ska kvoteras in i bolagsstyrelser, men hon säger också:

– Jag är jättefrustrerad över att det går så långsamt.

När Jens Spendrup ska förklara vad det innebär att arbetsgivarna vinner kampen säger han att det ständigt behövs nya företag.

– Vi har väldig många arbetslösa i Sverige. Vi kan aldrig lösa det problemet med de företag som finns i dag. Vi måste ha fler företag och det måste bli lättare att starta företag, tycker han.

– Det kan också handla om att vinna folks hjärtan, säger Carola Lemne.

 

Läs också: ”Vi kan åstadkomma mycket om vi samverkar” – Facket om Carola Lemne