400 fas 3- placerade. Svarta pengar. Bankkonto i Malta.

Arbetets Mats Pejer har hittat ännu en historia om ett tvivelaktigt företag (fast den här gången var det en ”socialekonomisk förening”) som lyckats dra miljoner på fas 3-systemet. Trots att både Arbetsförmedlingen och Skatteverket haft ögonen på Stosse i Sundbyberg.

Det var förstås inte meningen med idén att placera långtidsarbetslösa människor i en tredje fas. Men det borde ha varit en farhåga.

Så här i slutet av 2013. Inför 2014. Låt oss hoppas att nästa år blir året då fas 3 skrotas och att de arbetslösa i stället erbjuds kompetensutveckling till de jobb som saknar sökande i dag.

Lika lön för lika arbete – den principen har rått i EU sedan 1957. Men precis som i Sverige har (gäsp) knappt ett skit hänt när det gäller utjämningen mellan kvinnors och mäns löner. Jo, sedan 2008 har skillnaden minskat med 1,1 procentenheter, skriver Sandra Lund i veckans nummer.

Det beror på att den ekonomiska krisen pressat ned männens löner. Vad fint. Om männen förlorar lite till och ytterligare lite till ligger vi snart på lika. Och alla kan vara glada – eller?

Må 2014 bli det år när alla dessa krafter – arbetsgivare, politiker och fack som är överens om att kvinnors jobb är lika mycket värda som mäns – gör något. På riktigt.

Arbetskläder i hemtjänsten har varit ett omskrivet problem (borde det egentligen vara ett problem?) under 2013. Ett tag trodde man att det var löst, men icke.

En domstol tycker att hemtjänstarbetarna ska ha arbetskläder, oklart dock om de verkligen ska betalas av arbetsgivarna. En annan domstol tycker inte.

Allt är överklagat till kammarrätten, skriver Johanna Wreder. Till sist blir det Socialstyrelsen som bestämmer. 2014 tror vi att den kommer att slå fast att hemtjänsten får praktiska arbetskläder av sin arbetsgivare.

Nu får du inte nästa Arbetet i brevlådan förrän den 10 januari 2014. Under den långa tomma tiden kan du följa oss på arbetet.se.

Missa inte webbfilmen om risifruttiföretaget Procordia i Örebro. Där har Livsklubben samlat in pengar till sitt sydafrikanska systerfack, som köpt cyklar för pengarna.

Vi ses 2014. God jul!