Lagerarbetarna ville att företaget skulle teckna kollektivavtal med Handels. Vd:n blev rasande, pekade ut en av de anställda som drivande och sparkade honom. Nu stämmer Handels arbetsgivaren. Men enligt företaget handlar allt om öl.

Totalt yrkar Handels på över en halv miljon i skadestånd till mannen och förbundet. LO-TCO Rättsskydds jurist säger till Arbetet att avskedandet är ”löjeväckande”.

– Det finns knappast saklig grund för avskedande. Det är löjeväckande, säger Bo Villner på LO-TCO Rättsskydd som tillsammans med Handels stämmer företaget till Arbetsdomstolen (AD).

Facket yrkar på totalt 400 000 kronor till den avskedade lagerarbetaren för brott mot lagen om anställningsskydd och föreningsrättskränkning. Dessutom begär man 250 000 kronor till förbundet, samt lön till mannen fram tills den dag parterna möts i domstol.

Enligt stämningen är bakgrunden till konflikten ett missnöje hos lagerpersonalen med låga löner, dålig arbetsmiljö (bland annat problem med gnagare) och mycket beordrad övertid. De anställda gick ihop och skickade i mars i år ett mejl till ledningen med en begäran om att teckna kollektivavtal med Handels. För att försöka förbättra villkoren.

Det fick vd:n att åka till lagret och kalla in den nu avskedade mannen ensam på kontoret. Vd:n var irriterad och anklagade mannen för att ensam ligga bakom mejlet, och kallade honom illojal. Därefter kallade vd:n till möte med samtlig personal. Där ska han ha sagt att ett kollektivavtal medför försämringar, är för dyrt och i längden leder till att det inte finns några jobb kvar.

Lagerarbetaren fick påtryckningar om att han borde säga upp sig. Övrig personal slutade självmant en efter en.

I somras fick lagerarbetaren en fråga från driftchefen om han tagit emot ölbackar från ett jaktlag på jobbet. Han svarade ja. Vd:n sökte då upp honom och gav honom sparken.

Ölen var ett samarbete sedan tre år med ett lokalt jaktlag. På lagret hanterar man djurfoder. Det blir mycket svinn varje dag, eftersom fodersäckarna lätt går sönder. Därför fanns en överenskommelse att jägarna skulle komma en gång varannan månad för att hämta överblivet foder. Som tack hade de med sig två eller tre ölbackar som de ställde på lagret för alla att ta av. Det har alltså pågått redan innan lagerarbetaren började på företaget.

Handels anser att lagerarbetaren drabbats på grund av att företaget ”bestämt sig” för att han varit drivande i frågan om kollektivavtal. Facket anser att företaget överdriver grovt och att ölen snarast är ett svepskäl för att bli av med honom på grund av han varit fackligt aktiv.