Flygbolaget Ryanair har begärt och fått ut ip-adresser och har därför kunnat spåra vilka anställda som skrivit om arbetsförhållanden och flygsäkerhet på en chattsida för piloter och flygpersonal. Ryanair har därefter stämt piloter, uppger SR:s Ekot.

När Ryanairs ledning upptäckte chatten vände man sig till en domstol i Kalifornien och begärde ut ip-adresserna till de signaturer man misstänkte tillhörde personal på Ryanair.

På Court service of Ireland, Irlands domstolstjänst, finns just nu ett tjugotal pågående rättsprocesser där Ryanair stämt främst piloter, men också medieföretag.

En man som stämts av Ryanair för att ha uttalat sig på chattsidan PPRuNe väntar nu på rättegång, och han tror att rättegången och eventuella skadeståndskostnader kan göra att han kommer att få gå från hus och hem, rapporterar Ekot.

– Alternativet för dem som skrivit på PPRuNe till att stämmas är att göra avbön på samma sajt och säga att det mesta man skrivit är ”lögn och förtal” och att man sedan skänker pengar till välgörenhet, säger han till Ekot.

Tidigare i höst bildades enligt Ekot ett anonymt nätverk av Ryanairpiloter dit 1 600 piloter anslutit sig för att kunna diskutera fackliga frågor.