Foto: Anders Wiklund

Foto: Anders Wiklund

Unionen stämmer Djurgården hockey för att klubben på ett felaktigt vis sänkt lönen för forwarden Marcus Nilson (till vänster). Och sagt upp honom utan sakligt grund.

När Djurgårdens hockeylag åkte ur elitserien 2012 ville föreningen halvera lönerna för spelarna. Det motsatte sig Marcus Nilson. Målet ska upp i Arbetsdomstolen i nästa vecka, skriver TCO-tidningen.

Unionen kräver idrottsklubben på allmänt skadestånd till facket och 41 000 kronor i månaden till Marcus Nilson, retroaktivt sedan maj 2012. Det är skillnaden mellan Marcus Nilsson lön på 250 000 kronor i månaden och hans nuvarande lön på 209 000 i HV 71.

Djurgården hockey håller inte med utan anser att Marcus Nilsons kontrakt bara gäller för spel i elitserien, och säger att en sådan lön är orimlig i allsvenskan. Djurgården anser inte heller att fackets beskrivning av uppsägningen av Marcus Nilsson är riktig.

Enligt TCO-tidningen är den genomsnittliga lönen i Svenska hockeyligan (före detta elitserien) är omkring 100 000 kronor i månaden medan genomsnittslönerna i hockeyallsvenskan ligger på cirka 30 000 kronor i månaden.

Hockeyspelarna är organiserade i Sveriges ishockeyspelares centralorganisation (Sico) som samarbetar med Unionen sedan 2008.