… och Sara Wåglin startat julskatteuppdraget, en sajt där frivilliga får ge bort ett jobbskatteavdrag till behövande, Moa Björnson?

moa bjornsson– Vi kände som så många andra att vi varken behöver eller vill ha ytterligare ett jobbskatteavdrag, utan att vi hellre skulle se att pengarna användes till välfärd. Vi ville inte engagera oss i något parti utan tänkte ”Vad skulle Karl-Bertil Jonsson ha gjort?” när vi satt och pratade på en middag.

Under de fyra första dagarna som omfördelades jobbskatteavdrag för 40 000 kronor. Är du överraskad?

– Ja och nej. Vi vet ju att många är emot ännu ett jobbskatteavdrag, men det är en sak att klaga allmänt eller att gilla något på Facebook och en annan att faktiskt gå in på vår sajt, registrera sig och föra över pengarna. Jag är positivt överraskad att så många gjort det.

Likt Karl-Bertil Jonsson vill ni ta från de rika och ge till de fattiga, men ni vill samtidigt inte att det ska ses som välgörenhet. Varför?

– Vi vill inte att frivillig välgörenhet ska ersätta fördelningspolitik. Om staten haft ett konto där vi kunnat betala tillbaka pengarna så hade vi gjort det. Vi är ingen välgörenhetsorganisation utan det här är ett tillfälligt projekt för att belysa frågan.

Julskatteuppdraget är en begränsad kampanj fram till jul. Vad ska man sedan göra med jobbskatteavdrag man inte behöver?

– Vi vill först uppmuntra politikerna att ta tillbaka det här femte jobbskatteavdraget som det beslutas om nu i veckan. Sedan får man väl göra något bra med pengarna och inte använda dem till meningslös konsumtion av saker man inte behöver. Om det är välgörenhet eller något annat får man avgöra själv.

Har du själv gett bort ditt jobbskatteavdrag?

– Ja. Jag gjorde det första kvällen vi hade sajten uppe. Då hade många redan hunnit före.

Slutligen detta är en julkampanj. Vad önskar du dig själv i jul?

– Oj. Det har jag inte hunnit tänkta på. Men jag behöver nya vantar och cykellysen och så en brandvarnare. Det är saker som står på min inköpslista så det vore bra att få.

Julskatteuppdragets sajt