Foto: Denis Farrell

Foto: Denis Farrell

Nelson Mandela borde inte hedras av Sveriges statsminister.

 

All världens ledare deltar i dag i minnesceremonin över Nelson Mandela.

Bland mängder av statsöverhuvuden som har samlats i Johannesburg finns även Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt från det svenska partiet Moderaterna.

Han borde inte vara där.

Fredrik Reinfeldt borde ha stannat hemma, inte för Moderaternas historiska förakt för apartheidmotståndet, snarare för den fullständiga oförmåga partiet än i dag har att ta avstånd från sin tidigare politik.

I media har vi de senaste dagarna kunnat läsa äldre citat av Carl Bildt, Beatrice Ask och den tidigare Moderatledaren Ulf Adelsohn som får nackhåren att resa sig.

Fram träder bilden av ett högerparti som år efter år i grunden motsatte sig svartas rättigheter.

Moderaternas historia, alltså den riktiga historien och inte det sovjetinspirerade falsarium som partiet förra året försökte fabricerade i sitt nya idéprogram, borde få varje humanist att förfasas denna dag när världen tar avsked av statsmannen Nelson Mandela.

För den som inte minns förra årets skriverier kan vi påminna om vad som stod i idéprogrammet:

 ”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”

Rena lögner med andra ord.

I citat och handling visade Moderaterna sin egentliga inställning och röstade regelmässigt mot fortsatt bojkott av apartheidregimen, och kryddade anrättningen med uttalanden om negrer och om apartheidregimen som inte särskilt motbjudande.

Naturligtvis har alla rätt att ändra åsikt.

Men har Moderaterna verkligen gjort det?

Med den närmast panikartade vägran att fördöma sitt eget tidigare ställningstagande, nu senast manifesterat genom Carl Bildt föraktfulla vägran i gårdagens Aktuellt, känns den nya insikten tunn som fernissa.

Det är en skam för Sverige att Moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt tränger sig in bland dem som verkligen givit de svartas kamp sitt stöd, när partiet inte ens vill göra upp med sin egen historiska kamp mot allt det Nelson Mandela stod för.

Till den dagen det sker känns Fredrik Reinfeldt närvaro och klädsamma hyllningsord endast som ett hån.Martin Klepke