En av totalt fem stämningar mot Konfektyrboden och dess före detta vd har nu nått en dom. 30 000 kronor ska den före detta vd:n betala till en av de unga kvinnor som han har blåst på lönen.

Konfektyrboden, som tillverkar kokosbollar i Boden, har under hösten fått fyra stämningar emot sig när det gäller uteblivna löner till tingsrätten i Luleå. Dessutom en om bland annat föreningsrättskränkning till Arbetsdomstolen.

Enligt stämningarna har bolaget inte betalat ut löner som det ska. Den man som enligt Bolagsverket var vd för företaget, fram till slutet av oktober, ska också ha hotat såväl de anställda som Handels ombudsman när hon blev inkopplad.

Till en 20-årig kvinna, där Luleå tingsrätt nu dömt ut en så kallad tredskodom, har mannen bland annat sagt: ”Du bestämmer spelreglerna, men sitt för fan inte och ljug för det blir det bara värre.”

En tredskodom innebär att en part, i det här fallet den före detta vd:n, inte brytt sig om att svara. Han har nu fram till den 7 januari på sig att höra av sig. Gör han inte det kommer kvinnan att få 30 000 kronor via utmätning mot mannen, eller via den statliga lönegarantin. Han ska också stå för rättegångskostnaderna på 20 450 kronor.

Arbetet har försökt nå mannen vid ett flertal tillfällen. Han svarar inte på telefon. Men i förra veckan svarade en man som skrev under med ett annat namn på mejl i företagets namn. Han skrev då bland annat att de som stämt Konfektyrboden aldrig varit anställda där, utan av ett engelskt bolag med filial i Luleå. Och att ”vi” inte kommer att acceptera skitsnack utan stämma tidningen Arbetet om tidningen ”överhuvudtaget yppar ett ord om Konfektyrboen AB”.

 

Facket varnar för kokosbollsföretag