Läraren Åke Johansson tog emot 15 nya elever den 4 november. Alla klarade tre veckors test. Ändå fick tre sluta. Det har jag aldrig varit med om förut, säger han. Foto: Erik Mårtensson

Läraren Åke Johansson tog emot 15 nya elever den 4 november. Alla klarade tre veckors test. Ändå fick tre sluta. Det har jag aldrig varit med om förut, säger han. Foto: Erik Mårtensson

Arbetslösa ska inte tvingas avbryta sina utbildningar. Det var Arbetsförmedlingens besked när pengarna till utbildning i fas 3 tog slut för andra gången. I verkligheten råder godtycke. En del får fortsätta och andra åker ut.

I Haninge åkte tre av 15 deltagare ut från en 40-veckorsutbildning till billackerare i förra veckan. Samtidigt får andra fas 3-deltagare från andra arbetsförmedlingar gå kvar. Läraren Åke Johansson och hans elever har svårt att hänga med i svängarna.

­– De var glada för att de hade kommit in. Tre veckor senare blev de hemskickade. Det är otroligt. Arbetsförmedlingen har inte ens ringt och meddelat mig. Jag får inte veta någonting, berättar Åke Johansson.

Bengt Nilsson i Höör är inskriven i fas 3. Den 7 november fick han klartecken för ytterligare tio veckors datautbildning på Folkuniversitetet i Lund av sin arbetsförmedlare. Dagen därpå kom nästa besked: Pengarna är slut. Du får inte fortsätta.

– Jag blev så upprörd att jag ringde upp regeringskansliet. Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson hade sagt att Arbetsförmedlingen fick 18 miljoner för att ingen skulle tvingas avbryta sin utbildning. Jag ville veta vart pengarna hade tagit vägen, säger han.

Nu går han hemma och väntar på att det ska bli nyår. Då får Arbetsförmedlingen nya pengar till utbildning i fas 3. I bästa fall får han fortsätta då.

Så sent som den 24 oktober fick Arbetsförmedlingen klartecken från regeringen att använda ytterligare 18 miljoner till utbildningar i fas 3. Ett par veckor senare hade pengarna tagit slut igen.

Enligt Arbetsförmedlingen blir följden stopp för nya utbildningar året ut, men påbörjade utbildningar ska fortsätta. Det budskapet har huvudkontoret inte lyckats få ut till Arbetsförmedlingens 12 000 anställda.

– Vi är en jättestor organisation. Det tas nya beslut hela tiden som påverkar vårt arbete. Informationen ska ut snabbt. Det kan vara så att alla inte har snappat upp det senaste. Då får vi försöka rätta till om det blir fel. De här deltagarna hade förespeglats att de skulle få fortsätta. Då ska vi inte vi svika dem, säger Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen.

Det betyder att två av tre i Haninge är tillbaka på kursen för billackerare. Det räckte med några samtal från Arbetet för uppnå det. Den tredje deltagaren tänker inte bråka för att få komma tillbaka.

– Jag har varit inskriven på Arbetsförmedlingen länge och det här är ingenting mot vad jag har varit med om, men det var jobbigt med olika besked fram och tillbaka. Ena dagen skulle jag börja, nästa dag skulle jag sluta. Hur det än är så tär sådant på krafterna, säger hon.

Precis som Bengt Nilsson tänker hon vänta in årsskiftet och se om hon får börja om då.

Det är inte lätt att få arbetsmarknadsutbildning i fas 3. Många har tjatat sig in.

– Jag tjatade i ett år. Det här är drömyrket. Och det finns jobb efter utbildningen, säger Billy Adam, som åkte ut från utbildningen i Haninge och numera är tillbaka igen.

 

FAKTA: FAS 3

Fas 3 började som renodlad förvaring 2009. Arbetslösa skulle samlas ihop någonstans och sysselsättas med något 40 timmar i veckan, oklart vad. Så småningom kröp det fram att sysselsättningen kunde bestå i att måla blå stolar blå.

På våren 2011 utbröt en mediestorm. Dåvarande arbetsmarknadsminister Hillevi Engström kröp till korset och medgav att medgav att utvecklingsmöjligheterna i fas 3 var begränsade. Hon tillät utbildning i fas 3.

Men anslaget är snålt. Arbetsmarknadspolitiken kostar nästan 70 miljarder. I år går 146 miljoner till utbildning i fas 3. Det är snarast felräkningspengar, men Arbetsförmedlingen får inte täcka underskott med pengar från andra anslag utan regeringens välsignelse.