Foto: Adam Ihse

Foto: Adam Ihse

Helene Johansson, 52 år, konstnär/personlig assistent, Göteborg. Har inte köpt några julklappar än, men ska.

Hur ser du på att köpa julklappar?
– Det är komplicerat. Jag brukar tjata om att lägga ner det. Sedan vill man ändå köpa något till sina närmaste, men det är svårt att hitta något som är så bra som man vill att det ska vara. Jag gillar inte kommersen, att affärerna är fulla av skit som jag tycker inte borde ha producerats. Men det är inte fel med presenter. Har jag tid så gör jag egna: syr, stickar, målar, trycker. Helst vill jag nog ge upplevelser.

Brukar mottagarna ­uppskatta hemgjort?

– Ja. Men jag vill ju inte ge bort sådant jag inte vet om de uppskattar. Jag ger aldrig bort något jag målat om jag inte vet att de vill ha det.

 

 

Foto: Adam Ihse

Foto: Adam Ihse

Chensai Pnengsai, 48 år, städare, Göteborg. Har kassarna fulla och inslagspapper i handen, men har inte köpt klappar, utan förberett inför dotterns födelsedag.

– Först ska vi ha det här kalaset, sedan kan jag tänka på julklappar. Det blir lite mycket nu.

Vad tycker du om att köpa julklappar?

– Jag tycker om det eftersom barnen tycker det är roligt att få.

Köper du många?

– Nej, till mina två barn och min bästa kompis. De får en present var, det räcker. Barnen vill ha mer, men jag kan inte köpa så mycket, jag får köpa billigt.

 

 

Foto: Adam Ihse

Foto: Adam Ihse

Erik Lengyel, 22 år, student på Chalmers, Göteborg. Har inte köpt några julklappar än.

– Men jag ska. Jag är väl mer eller mindre tvung­en, det brukar man väl.

Vad tänker du om att köpa julklappar?

– Det är normalt. Man får och man ger.

Känner du press inför att köpa julklappar?

– Nej, det är väl den pressen man lägger för sig själv.

Ska du köpa många?

– Till mamma och pappa. Men jag har inte börjat tänka på det än. Förut var vi några kompisar som lottade vem vi skulle köpa till. Och så hade vi en fest där vi delade ut. Det var väldigt lyckat.

Vad säger du om jul­känslan här i Nordstan?

– Jag gillar julpynt. Men fuck, vad tidigt ute de har varit. Det förstör julkänslan.

 

 

Foto: Adam Ihse

Foto: Adam Ihse

George Cook, 30 år, diskare, Göteborg. Ska inte köpa så många julklappar, sex sju stycken kanske.

– Jag känner inte att jag måste köpa, men om jag hittar något som passar så. Min fästmö köper till sin släkt. Och jag flyttade till Sverige från USA med tre väskor så jag är inte mycket för prylar. Men nu har vi fått en bebis och hon har väl redan mer saker än jag har.

Vad tänker du om julhandeln?

– Jag såg en reklam där det stod ”utan Triss ingen jul”. Det var deprimerande. Men om du köper från hjärtat är det väl bra. I dag är det thanksgiving day i USA, en familjehögtid, och dagen efter är ”black friday”, superrea för att kicka i gång julhandeln. De senaste åren har rean börjat redan vid midnatt och i år hörde jag att den började på själva thanksgiving. Det förstör hela högtiden, motarbetar syftet.

– Och jag minns när jag var liten och vi firade med kusiner och var jättemånga. Hela rummet blev fullt av presenter och till slut visste ingen vem presenterna var ifrån.

 

Läs också: Forskaren Barbro Johansson om julen och klapparna