EricBibb_1349Eric Bibbs nya album skiljer sig knappt från de flesta av hans föregående. Med en viktig skillnad: Det blev bättre – ja, mycket bättre – än det mesta han gett ut på skiva. Ingen bluessångare utan han är mer av en så kallad ”songster” som pendlar över musikgränsen mellan svarta och vita amerikanska traditioner. Hans genre kunde kallas gospelblues eller black americana. Bibb komponerar, spelar och sjunger så nära traditionerna att resultatet riskerar att bli en upprepning, bara låta som en gång till. Fast på Jericho Road har han lyckats synnerligen väl både med låtskrivandet och framförandet. Han får till den lilla, men ack så viktiga variationen, förnyar både blues och andra traditioner med sin egen personlighet. Glenn Scott, som producerat, med flera musiker medverkar i kompet och lyfter musiken ännu mer. Min favorit – av samtliga 16 spår – är ”Freedom Train”, som börjar med akustiskt gitarrplock och växer till afrogospel med trummor, extrasång, rop och pådrivande kör.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Jericho Road

Artist: Eric Bibb
Skivmärke: Dixifrog

Eric Bibbs nya album Jericho Road, som nog förresten är hans mest samhällskritiska album hittills, finns på Spotify.

Eric Bibb har gett ut ett stort antal skivor. Tyvärr saknas flera av hans bästa utgivningar på Spotify. Men där finns i alla fall albumet Booker's Guitar, gjort efter att Bibb fått provspela blueslegenden Booker ”Bukka” Whites gitarr.
På albumet Brothers in Bamako samspelar Bibb med Habib Koité, en av Malis mest kända musiker. Hör på Spotify.
Under många år bodde Eric Bibb i Sverige. Sitt debutalbum, Ain't It Grand, gjorde han redan 1972 för skivbolaget MNW i Waxholm. Härom året återutgavs albumet digitalt, hör det på Spotify.
På Spotify finns också ett album, Family Affair, som Eric gjort med sin far Leon Bibb. Här kan man höra varifrån sonens musikaliska rötter har kommit.

Se och hör en musikvideo till låten ”Have A Heart” från Eric Bibbs nya album Jericho Road. Finns på YouTube.
Det finns dessutom – se och hör på YouTube – en filmad intervju där Eric Bibb berättar om sitt nya album.
På YouTube finns också många live-inspelningar. Som den här från folkmusikfestivalen vid Hässelby slott i somras. Eric Bibb, sång och akustisk gitarr, framför traditionella ”Wayfaring Stranger” med Staffan Astner, elgitarr.
Och härpå YouTube – kan man se och höra Bibb sjunga och spela tillsammans med Habib Koité, bägge på gitarrer, i låten ”Tombouctou”.
I ett annat klipp på YouTube kan man se och höra Bibb sjunga och spela gitarr med fyra andra musiker (fiol, dobro, 12-strängad gitarr och kontrabas) i Woody Guthrie-låten ”Goin´ Down The Road Feeling Bad”. (Fast Guthrie hade väl också plockat upp låten nånstans ifrån.)

Till sist kan hen som vill få en akustisk gitarrlektion i bild och ljud av Eric Bibb, även detta på YouTube.