Golvföretaget Tarkett har inte gjort vad som krävs enligt lag för att hindra anställda från att skada sig. Vilket maskinoperatören blev ett tragiskt bevis för. Nu döms företaget till böter.

Det var för fyra år sedan som en maskinoperatör stoppade en maskin vid tillverkningen av parkettbrädor i fabriken i skånska Hanaskog. Han skulle ta bort lim och smörja den. Maskinen som släppte ner matta för att pressa samman med fanér kom då i rörelse, och mannen klämdes över bröstkorgen. Hans lunga blev punkterad och flera revben bröts.

Nu döms Tarkett AB till företagsböter på 300 000 kronor. Enligt kammaråklagare Lotten Loberg vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, har företaget inte bedömt riskerna med maskinen tillräckligt noga, dessutom saknas skyddsanordning och informationen om riskerna har brustit.