IF Metall väljer om Anders Ferbe som sin ordförande på kongressen, våren 2014. Fram till våren 2017 blir han kvar som rorsman på det tunga fackförbundet inom LO.

Anders FerbeSå ser planerna ut, enligt uppgifter till Arbetet. Men ingen inblandad vill ännu så länge kommentera uppgifterna. Valberedningen arbetar utan offentlighet fram till veckorna före kongressen. Och huvudpersonen själv har inga kommentarer annat än till valberedningen.

Att Anders Ferbe passerar 60 år under nästa kongressperiod spelar inte längre någon roll. Den tidigare gränsen för fortsatta förtroendeuppdrag hör numera till historien. I stadgarna finns inget hinder för en fortsättning fram till pensionering, 65 eller 67 år.

Bakom omvalet av Anders Ferbe finns flera samverkande faktorer som gör den tänkta fortsättningen enkel att förstå. Det saknas i ögonblicket en självklar kandidat som ny ordförande, och hans lust att fortsätta som ordförande är också intakt.

Successionen inom IF Metall är helt enkelt inte ordnad. Sedan Stefan Löfven hastigt försvann till politiken och Anders Ferbe tog över i januari 2012 har successionsordningen varit oklar. Förbundet befinner sig mitt i en generationsväxling som är svår att påskynda.

För att klara en långsiktig ordning som stabiliserar förbundet krävs därför, enligt valberedningen, ytterligare en period med Anders Ferbe vid rodret.

Stödet för ytterligare en period för Anders Ferbe är massivt i förbundet och förslaget möter därför inget som helt motstånd, snarare tvärtom. Det blir med stor säkerhet rungande applåder när han väljs om.

Men det är mer än ett spännande val som väntar inom IF Metall vid vårens kongress. Det handlar om vem som i framtiden, från kongressen 2017, ska styra förbundet och redan nu skolas in för uppdraget.

När valberedningen presenterar sitt förslag klarnar naturligtvis en del, men kanske inte hela bilden. Det kan fortsatt dyka upp en rookie under de kommande tre åren.

Att en kommande förbundsledning innehåller Anders Ferbe, Veli-Pekka Säikkälä och Monica Theodorsson är ingen högoddsare. Men vem blir den fjärde länken i kvartetten?

Ett namn som nämns med respekt är Marie Nilsson, chef för organisationsenheten inom förbundet. Hon kan mycket väl vara den förbundet söker. Men svaret på den frågan kommer dock först till våren.

Att Veli-Pekka Säikkälä fortsätter som avtalssekreterare är ingen djärv gissning. Han är i dag också t f ordförande. Men det betyder inte med självklarhet att han pekas ut som andreman och den som står i tur för att ta över efter Anders Ferbe. En av eventuellt två kvinnor i den kommande förbundsledningen är starka utmanare. Efter 129 år med män i ledningen kan det vara dags för en kvinna i toppen.

Men det är långt till 2017 och mycket kan därför hända. Helgardering är därför att föredra för den som vill vara säker på att pricka in vinnaren.