Fem olika stämningar har Konfektyrboden i Boden nu emot sig från fackligt håll. LO-TCO Rättsskydds jurist Bo Villner vill varna nya personer från att ta anställning hos kokosbollsfirman.

– Företaget har satt det här i system. Att fyra fackliga medlemmar nu stämmer är bara toppen av ett isberg. Det finns ju minst dubbelt så många som är oorganiserade. Det är inte bara deras ekonomi som knäcks, det finns väldigt mycket misär kring det här företaget, säger Bo Villner på LO-TCO Rättsskydd, som på uppdrag av Handels stämt Konfektyrboden i flera fall.

Knäckt ekonomi vittnar de tidigare anställda om i stämningarna som rör uteblivna löner och som kommit in till tingsrätten i Luleå. Det handlar om fyra olika lönetvister det senaste halvåret.

Många av dem mår också dåligt av det som hänt, en av dem är helt under isen efter det att chefen hotat henne. Det fallet har Bo Villner nu också stämt Konfektyrboden till Arbetsdomstolen för, det handlar bland annat om föreningsrättskränkningen eftersom hoten mot kvinnan kom efter att hon kontaktat facket.

Den man som enligt stämningsansökningarna är arbetsgivarens representant har också hotat Handels ombudsman lokalt. I mejl och sms har mannen, som fram till slutet av oktober enligt Bolagsverket var vd för Konfektyrboden AB, bland annat skrivit:

”Håll inte på en massa djävla skitsnack om otillåtna kvittningar och vad fan håller ni på med, skall vi snacka om olagligheter, ja då ska ta med dig och din medlem till polisstationen för då kommer du att häpna… du har väl hört Vikingarnas låt Guldbruna ögon… dom skulle nog inte vara så djävla guldbruna om vi ville ta till hårdhandskarna, men det har du inte fattat utan du står där som ett djävla fån och försvarar nåt som inte finns.”

Till kvinnan som tidigare jobbade för honom skriver han:

”Måste bara fråga dig hur det står till, är du helt jävla intelligensbefriad???? Du har gått till facket och beklagat dig över en lön som du för tre månader sedan erhöll från oss.”

Han avslutar mejlet med ”vi får väl se vad vi kan hitta på för otrevligheter”.

Jobbet har gått ut på att köra ut kokosbollar som Konfektyrboden tillverkar. Flera av de tidigare anställda vittnar om att bilarna varit rent trafikfarliga.

Personerna bakom stämningarna är i 20- till 30-årsåldern, tre av fyra är kvinnor.

Arbetet har sökt den man som enligt stämningarna är arbetsgivare. Han svarar inte på telefon, däremot svarar en man på företagets mejl. Han kallar sig för ett annat namn, och vill inte uppge vilken roll han har i företaget.

Enligt honom är ett allt ett missförstånd.

”Vad gäller Konfektyrboden AB så finns inga klander eller obetalda löner”, skriver han till Arbetet.

Enligt honom har de som nu stämt honom och Konfektyrboden AB i stället varit anställda av ett brittiskt bolag med liknande namn och filial i Luleå. Ett bolag som sedan i somras är avvecklat.

”De som jobbar här har gjort så från start och utan några som helst problem”, skriver han.

Han avslutar med att hota om stämning om Arbetet ”överhuvudtaget yppar ett ord om Konfektyrboden AB” för ”vi kommer inte att acceptera minsta lilla skitsnack”.

Enligt Bo Villner på LO-TCO Rättsskydd har Konfektyrbodens tidigare vd skrivit under samtliga anställningsavtal. På tre av dem nämns också Konfektyrboden, dock med ett organisationsnummer som går till det brittiska bolaget. De anställda vittnar också om hur de under intervjun fått veta att företaget drivs av honom och hans fru. I ett av fallen finns Konfektyrboden AB med rätt organisationsnummer med i anställningsavtalet.

– Han laborerar med olika bolag. Men det är helt klart att han är arbetsgivare och det är därför jag stämt honom personligen i tre fall, säger Bo Villner.

Totalt kräver facket mannen på drygt 95 000 kronor för uteblivna löner och semesterersättningar till de fyra.

Därutöver är alltså Konfektyrboden AB stämt till Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning och förhandlingsvägran eftersom bolaget inte har dykt upp när det varit kallat till förhandling. Bo Villner begär där 50 000 kronor i allmänt skadestånd till kvinnan. Och 80 000 kronor till förbundet för föreningsrättskränkning och förhandlingsvägran.

Dom har inte fallit i någon av stämningarna.