chatrineerikssonDeltid och visstider passar alldeles ypperligt för klädbutiken i Västervik, anser butikschefen Chatrine Eriksson.
– Det är klart att jag skulle önska att alla kunde få jobba heltid, det hade varit fantastiskt, säger hon.  Men ­schemamässigt funkar det inte.

– Här passar deltider alldeles ypperligt, vi är en så liten butik. Skulle jag ha en på heltid i stället så blir det knas, då får vi inte ihop det med dagarna, säger Chatrine ­Eriksson, butikschef på nyöppnade MQ i Västervik.

Hon jobbar själv 35 timmar i veckan och har tre tillsvidareanställda på 25, 22 och 2,5 timmar i veckan. Dessutom täcker två visstidsanställda upp ett extrabehov i december.

Vad säger de som har deltiderna?

– De vill självklart ha mer timmar, och när det finns fler timmar att få, så får de dem i första hand. Men vi har bara haft öppet i tre månader, så vi har inte riktigt kommit i gång.

Varför kan du inte anställda på heltid? 

– Vi behöver inte vara alla vid öppning, för då är det ganska lugnt och inte heller sista timmen för då kan det vara lite lugnare, då behöver vi inte gå på varandra. Och på lördagar behöver vi inte heller vara så många.

Men är det inte mycket folk på lördagar?

– Jo, det är det. Men då jobbar vi inte med uppackning, bara med sälj.

Kan inte anställda jobba fast det är lite lugnt?

– Nej, det tycker inte vi, vi tycker att man ska ha fullt upp, annars får man ingen energi. Då är det inte roligt att gå till jobbet om man vet att man bara ska gå av tiden.

Har du som arbetsgivare ett ansvar för att anställda ska kunna försörja sig på sin lön?

– Ja, det tycker jag. Jag förstår att man inte kan fortsätta hela livet med en halvtid, för det kan man ju inte leva på. Men i dag är det svårt att få en heltid och då tar man ju vad som finns. Det är klart att jag skulle önska att alla kunde få jobba heltid, det hade varit fantastiskt. Men det passar ju inte alla heller. Har man små barn är man kanske nöjd med att jobba 25 timmar.

Har du funderat på frågan om hur ni skulle kunna få till heltider?

– Nej, vi är så nya. Ännu så länge så funkar detta jättebra. Det är nästan så att vi går på varandra ändå. Septem­ber, oktober och november är inte jättekul månader, men vi hoppas på att vi kan omsätta mer och höja upp timmar.

Har det varit svårt att rekrytera folk till 22 och 25 timmar i veckan?

– Nej, det var väldigt många sökande.

Och så har ni två visstidsanställda?

– Ja, en täcker för en som ska iväg och resa. Och sen är det ytterligare en som kommer in, när vi öppnar på söndagar i december. Hon jobbar i skolan och har jullov, så det passar ju oss perfekt.

Kombinationsjobb över branscherna?

– Ja.

 

Läs också:

Svensk Handel: Svårt minska vikariaten

Stänga klockan fyra – inga problem