JeremyDenk_1348Johann Sebastian Bach komponerade de så kallade Goldbergvariationerna för cembalo (utgivna 1741) men numera brukar de ofta(st) spelas på piano. Titeln syftar på att Johann Gottlieb Goldberg nog var först med att framföra styckena. Glenn Gould, som till och med spelat in dem två gånger (1955 och 1981), har gjort de mest kända tolkningarna. Alla klassiska pianister som framför Goldbergvariationerna på nytt måste mäta sig med och mot Gould. Vilket Jeremy Denk gör på ett rent häpnadsväckande sätt. Han tolkar notbilden lika skickligt som personligt. Det senare, eftersom Bach varken har angivit tempo eller dynamik, är inte minst viktigt. Denk får de 30 variationerna – samt för- och avslutningsaria – att pånyttfödas ur flygeln. Han spelar flödande dansant med snabba och ännu snabbare löpningar, ofta mjukt och innerligt men plötsligt kan han också drämma till med tunga, kraftiga toner. Fantastiskt! Ja, lyssna nu själva…

Bengt Eriksson

 

Veckans CD

J.S. Bach Goldberg Variations

Musiker: Jeremy Denk
Skivmärke: Nonesuch

Albumet J.S. Bach: Goldberg Variations med pianisten Jeremy Denk finns på Spotify.
På Spotify kan man också höra albumet A State of Wonder: The Complete Goldberg Variations (1955 & 1981) och jämföra med Glenn Goulds tolkningar.

Jeremy Denk har även gjort ett album med tunga, snabba och spröda, lätta tolkningar av Ligeti/Beethoven. Lyssna på Spotify.

Och härpå YouTube – kan man se och höra Jeremy Denk både prata om och spela nummer 18 och 25 av Goldbergvariationerna.
På YouTube finns också en live-inspelning från 2012 där man kan se och höra Denk framföra Ludwig van Beethovens sonat nr 32 i D moll.

Amerikanen Denk har dessutom gett ut ett album med musik av landsmannen Charles Ives. Tyvärr saknas albumet på Spotify – däremot kan man på YouTube se och höra en live-inspelning från 2011  där Jeremy Denk framför "The Alcotts" ur "Concord"-sonaten av Ives.