Foto: Björn Larsson Rosvall

Foto: Björn Larsson Rosvall

Jesper Altergren skadade fingret i maskinen, några månader senare skadade en annan anställd sig i samma maskin. Då gjorde Arbetsmiljöverket ingenting.

 

För andra gången på mindre än ett år klämde sig en anställd allvarligt i en och samma maskin. Arbetsmiljöverket avskrev olyckan direkt utan utredning. – Det är ofattbart. Så borde det inte gå till, säger Ronny Mattson, regionalt skyddsombud för GS avdelning Väst.

Fyra månader har gått sedan ambulansen hämtade en anställd på XL Bygg Onsalavillan i Fjärås utanför Kungsbacka. Han blödde kraftigt efter att ha fastnat med en fingertopp i samma maskin som bara några månader tidigare slog av Jesper Altergrens fingertopp.

– Det syns inte så mycket, men jag har sämre känsel, säger han och visar fingret.

Hans olycka utreddes av Arbetsmiljöverket. Men den andra gången avskrev verket polisens anmälan direkt, utan att informera vare sig skyddsombud eller arbetsgivare.

– Jag har inte hört något än, säger Håkan Osbeck, vd.

Han visar Ronny Mattson, regionalt skyddsombud, åtgärderna vid olycksmaskinen som tillverkar råspontluckor till tak. Säkerheten har skärpts och den akuta olycksrisken är bortbyggd, men lite arbete återstår än, konstaterar han.

Foto: Björn Larsson Rosvall

Foto: Björn Larsson Rosvall

Jesper Altergren och vd Håkan Osbeck på XL Bygg Onsalavillan träffar regionala skyddsombudet Ronny Mattson.

 

Att Arbetsmiljöverket inte åker ut när det skett två allvarliga olyckor i samma maskin tycker Ronny Mattson är upprörande, men han är inte direkt förvånad. Inspektionerna blir allt färre och inspektörerna har inte  tid att samverka med skyddsombuden längre, berättar han.

Tidigare hade de regionala skyddsombuden möten med inspektörerna varje halvår. Verket berättade om planerade insatser och skyddsombuden tipsade om problem som verket borde prioritera vid sina inspektioner.

– Det var bra både för oss och dem, men det försvann för fyra eller fem år sedan, säger Ronny Mattson.

Att verket fått mindre resurser innebär också mer arbete för de regionala skyddsombuden. Både lokala skyddsombud och företag hör oftare av sig och vill ha hjälp, och de regionala skyddsombuden får allt svårare att räcka till.

Även om skyddsombuden kämpar på och kan göra mycket för att förbättra arbetsmiljön kan de aldrig göra inspektörernas jobb, konstaterar Ronny Mattson. Han är orolig över utvecklingen.

– Om vi inte har verket i ryggen faller själva grunden som vi står på. Det är vad jag känner håller på att hända. Det kan inte fortsätta så här, för då vet jag inte hur jag ska kunna fortsätta.

• Läs även: Arbetsmiljön hamnar på undantag