Foto: Bertil Ericson

 

– Billig utländsk arbetskraft dumpar arbetsvillkoren i åkerinäringen, och inget parti tar tag i problemet. Det förklarar att så många av våra medlemmar stöder SD, säger Transports ordförande Lars Lindgren.

När Transports förbundsråd samlades i går kväll, tisdag, presenterades en undersökning av väljarsympatierna bland LO-medlemmarna som undersökningsföretaget Novus gjorde i oktober, berättar Transportarbetaren.

54 procent av LO-medlemmarna säger att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val i dag, en nedgång med två procentenheter jämfört med motsvarande mätning i maj i år, men en ökning jämfört med valet 2010.

Stödet för Alliansen är klent: De fyra regeringspartierna skulle bara få 14 procent av LO-medlemmarnas röster.

– Stödet för Alliansen har fullständigt kollapsat bland LO:s medlemmar, säger Tobias Gerdås vid LO:s kommunikationsenhet, som presenterade undersökningen för Transport. I synnerhet sympatierna för Moderaterna har rasat.

Det som bekymrade Transports förbundsråd är att många av de LO-medlemmar som tidigare sympatiserat med Moderaterna eller något annat borgerligt parti i stället har vänt sig till Sverigedemokraterna. 16,8 procent skulle ha lagt sin röst på SD om det hade varit val i oktober.

Inom Transport skulle 20 procent av medlemmarna ha röstat på SD, inom Byggnads hela 30 procent. Till en del speglar det mansdominansen i de båda förbunden – stödet för SD är generellt högre bland män än bland kvinnor. Men det finns också förbundsspecifika problem som får medlemmar att ta till sig SD:s invandringsfientliga budskap, anser förbundsordföranden Lars Lindgren.

– Våra medlemmar är utsatta för massiv social dumpning. Inom åkerinäringen råder i princip fri arbetskraftsinvandring. Branschen har blivit ett eldorado för ekonomisk brottslighet. Mycket få utländska förare följer de regler som finns för exempelvis cabotage.

– Medlemmar som har kört lastbil i 25–30 år lyfts plötsligt ut ur hytten, därför att det råder fri tillgång på billigare utländsk arbetskraft. Inget parti har tagit tag i frågan, inte heller Socialdemokraterna har varit tydliga om att ordning och reda ska gälla på arbetsmarknaden. Då faller våra medlemmar lätt för Sverigedemokraternas populistiska budskap. De säger: ”SD talar klarspråk medan andra hukar”.

När Transports ordförande möter medlemmar ute på arbetsplatserna säger han att Socialdemokraterna ändå är det parti som är mest benäget att lyssna på förbundets krav på ökad kontroll och andra insatser för att upprätthålla avtalsenliga löner, arbetstider och övriga villkor i branschen.

– Alliansen kommer aldrig att bry sig, säger Lars Lindgren. Och en röst på Jimmy Åkesson är en röst på Reinfeldt.

Mätningen av partisympatierna bland LO-medlemmar har gjorts av Novus på uppdrag av LO. 2 360 personer svarade på Novus frågor.

Undersökningen

Undersökningen om LO-medlemmarnas partisympatier är gjord av undersökningsföretaget Novus på uppdrag av LO. 2 360 LO-medlemmar har intervjuats.

54 procent av de svarande uppger att de skulle rösta på S om det var val i dag. Vänsterpartiet stöds av 11,2 procent och Miljöpartiet av 3,5 procent. De borgerliga partierna stöds sammanlagt av 14 procent.

Undersökningen är LO:s interna arbetsmaterial och presenterades först av Transportarbetaren.