Tyvärr är vi bara en droppe i havet, säger Robert Kesian, byggnadsingenjör vid ett stort byggprojekt i Sotji som tillsammans med sina arbetskamrater har arbetat utan lön i fyra månader.

robert kesianAtt arbetare på de olika byggena i OS-staden Sotji inte får ut sina löner har både ryska och internationella massmedier rapporterat om ett flertal gånger.

Mindre känt är att även arbetsledare och produktionsansvariga kan bli blåsta på lönen. Robert Kesian, byggnadsingenjör som bor i Sotji sedan 1992 och är utbildad vid högskolan i staden, slår i en artikel på bloggen Blogsochi.ru larm om att han och hans ingenjörskollegor vid det Moskvabaserade byggföretaget Kjutek inte har fått betalt sedan fyra månader.

Det samma gäller de ungefär 100 byggnadsarbetarna vid företaget som bygger inför vinter-OS som hålls i den ryska staden i februari nästa år.

– Det intressanta är att vi har anställningskontrakt och att våra löner är vita, skriver Robert Kesian. Vi har gjort anmälan till såväl polisen som den ryska arbetsmyndigheten. Men vi får inga svar. Vad har vi då arbetslagstiftningen i det här landet till?

– Jag som bor i stan och kan få hjälp av min familj klarar mig. Men för hitresta kollegor som hyr bostad här är det kritiskt. De blir vräkta när de inte kan betala.

Det värsta, skriver Robert Kesian, är att situationen är den samma på många av de olympiska byggprojekten i Sotji.

– Folk kan inte gå ut på gatorna och demonstrera. Det vore att ställa till oroligheter inför olympiaden – och för det kan man få fängelse.

Robert Kesians nödrop har fått spridning i bland annat den ryska radiokanalen Echo Moskvy och ryska tidningar. Arbetet har inte lyckats nå Robert Kesian per telefon, men i sitt blogginlägg ger han detaljerade uppgifter om sin arbetsgivare och hotellkoplexet Malyj Achun, det objekt som han är produktionsledare för. Kjutek har anlitats som entreprenör av Omega, ett företag som ägs av den statliga administrationen i Krasnodar, det län där Sotji ligger.

I februari 2013 rapporterade Human rights watch om mycket svåra förhållanden, bland annat tolv timmars arbetsdag sju dagar i veckan, för gästarbetare vid olympiadbyggena i Sotji från bland andra Uzbekistan, Armenien och Ukraina.