"Amazon — skärmens baksida", artikel av Jean-Baptiste Malet i Le Monde Diplomatique, november 2013.

”Amazon — skärmens baksida”, artikel av Jean-Baptiste Malet i Le Monde Diplomatique, november 2013.

Senaste numret av franska Le Monde Diplomatique toppas av ett reportage från nätbokhandeln Amazons lager i Tyskland. Dessa placeras i låglöneområden med bra kommunikationer, där lönerna ligger en bra bit under fackets rekommendationer.

Men det som Jean-Baptiste Malet framför allt skildrar är de osunda arbetsvillkoren, styrda av logistiken. Allt ligger huller om buller i den ordning det kom in: ”hyllor där Antonio Gramscis samlade skrifter trängs med ett paket herrkalsonger, en plyschnallebjörn, grillsåser eller Fritz Langs Metropolis”.

Lagerarbetarnas uppgift är att i högsta tempo plocka vad som beställts, i den ordning som scannern befaller. Deras rörelser övervakas elektroniskt och skickas till huvudkontoret i USA, som på så vis får en bild av varje anställds arbetsinsats.

Arbetsvillkoren kan vara förfärliga, med sträng hetta eller stark kyla. Men det värsta är det högt uppdragna tempot, med riktmärket att varje beställning ska skickas iväg inom 20 minuter. Allra värst är det dock för de tillresta säsongsarbetarna inför julruschen, både vad beträffar arbetsvillkor och boende. De kommer tillresande från hela Europa.

Lika läskigt är berättelserna om den hurtighet som håller arbetstempot uppe. Skyltar, hög popmusik, godisutdelning, upptåg bestämda från huvudkontoret, som att alla en viss dag ska vara utklädda till clowner eller basketspelare (men inte jobba mindre hårt för det).

De fackliga representanterna i tyska ver.di ser en viss ljusning. Amazon är djupt fackföreningsfientligt, men organisationsgraden ökar, med bland annat systematiska punktstrejker som syftar till att komma upp i avtalsenlig timlön.

Dessutom har Amazon-arbetarna fått Günther Wallraff på sin sida. Han vägrar bland sälja sina böcker via Amazon, vilket de kringgår genom att köpa upp dem hos andra grossister.

Hur ska man förhålla sig som kund till denna kunskap? som inte kommer ensam: Financial Times hade också ett mycket kritiskt reportage i februari i år.

Och hur är det ställt på de svenska nätbokhandlarna? Även om arbetsmiljö och medbestämmande verkar fungera väl på svensk botten undrar man hur det ser ut på de lager i utlandet som skickar hit böckerna.

För logistiken har makten över produktionen, och betingar även de aggressiva tagen från arbetsgivarna. Därför blir det också viktigt att samla exempel på hur produktivitet kan förenas med människovärde.