GothenburgGadjos_1346Balkan-grupper (som Boban Marković Orkestar, Fanfara Tirana, Fanfare Ciocărlia, Kočani Orkestar och Mahala Raï Banda, för att plocka några ur minnet) brukar ha en hel sektion med smattrande blåsinstrument. Gothenburg Gadjos har på sitt titellösa debutalbum liksom komprimerat det där typiska dans- och folkmusiksoundet från Balkan. Blåssektionen krymptes till en trumpet och en saxofon – utan att tappa något som helst av den ettriga attacken. Ja, blåstonerna är t o m så skalmejaskarpa att jag måste fundera lite på om det är Ruhi Erdoğans trumpet- eller Otis Sandsjös saxljud som jag hör. Övriga instrument: (bas)tuba, trummor och slagverk. De fem göteborgsmusikerna förvandlar romsk Tallavamusik – med blandade influenser från t ex Albanien, Serbien, Grekland, Bulgarien och arabvärlden – till sin egen Tallavafunk. De spelar sååå tungt. Sååå tajt. Och sååå personligt – fast ändå i traditionen från Balkan. Om ni undrar så lär ”gadjos” vara ett romskt ord för icke-romer.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Gothenburg Gadjos

Artist: Gothenburg Gadjos
Skivmärke: Maestro Music

Debutalbumet med Gothenburg Gadjos finns på Spotify.

Se och hör en musikvideo där Gothenburg Gadjos spelar låten ”Osman Ağa” från debutalbumet i inspelningsstudion. Finns på YouTube.
Se och hör en annan video där Gadjos spelar låten ”Pepsi”, som inte finns med på debutalbumet. Också YouTube.
Se och hör Gothenburg Gadjos framföra låten ”Svadba Svag” från debutalbumet live på klubben Nefertiti i Göteborg. På YouTube.

Och så här lät Gadjos när de spelade på ”Balkan Beat Party” i Köpenhamn. Se och hör på YouTube.

På sin blogg har Gothenburg Gadjos lagt ut länkar till olika YouTube-klipp där man kan lyssna på och se diverse musiker – t ex Serkan Cagri, Taner Yarimdünya, Hasan Gözetlik och Marko Markovic – som bandet gillar.

Och ni som vill ha en världsorientering genom romska musiktraditioner – som smattrande blås, sentimental fiol och smärtsam, längtansfull sång – kan lyssna på Spotify-listan ”Romska toner och rytmer” som jag tidigare sammanställt.