2009 strejkade lagerarbetare och sympatisörer vilt utanför Lagena ­distribution i Jordbro. Den vilda strejken blev en symbol för den ­ fortsatt infekterade frågan om företag som varslar anställda för att sedan hyra in bemanningspersonal i stället.

Foto: Gunnar Lundmark

Ett 40-tal poliser sattes in mot de strejkande arbetarna på Lagena i juni 2009.

 

I dag, tisdag, varslas 25 av 70 fast anställda lagerarbetare på Lagenas lager i Jordbro om uppsägning. De ska ersättas av fler inhyrda från bemanningsföretag.

Fyra år efter den vilda strejken är det dags igen. Lagrets nya ägare DHL säger upp sina egna anställda och tar in fler inhyrda från bemanningsföretag i stället.

– Majoriteten kommer att vara egna anställda. Alla kärnverksamhet ska vara i egen regi. Tillfälliga uppdrag vid sidan om kan vi lägga ut på bemanningsföretag, säger DHL:s platschef Lars Nordlander.

Lagena blev rikskänt under den vilda strejken 2009 i protest mot att 33 lagerarbetare skulle sägas upp och ersättas av fler inhyrda från bemanningsföretag. Då hade Lagena 114 anställda och hyrde in ytterligare mellan 20 och 30 bemanningsanställda.

I dag har DHL 70 anställda och hyr in mellan 10 och 20 personer om dagen i medeltal, enligt Lars Nordlander, som inte kan inte lämna mer exakta siffror än så. Efter uppsägningarna blir det 45 anställda kvar.

– Vi ska genomföra ett antal effektiviseringar. Hur väl vi lyckas med förbättringarna och hur stora volymerna blir, avgör hur många vi behöver hyra in. Hur många det blir kan jag inte svara på i dag, säger han.

Kommer DHL att ha egna anställda på lagret även i framtiden?

– Absolut. Det finns inga andra avsikter, betonar Lars Nordlander.

Han säger att uppsägningarna ska stärka konkurrenskraften och förhindra att Lagena tappar kunder och volymer.

DHL tog över Lagenas lager i Jordbro söder om Stockholm så sent som den 1 februari i år. Därmed ska lagerarbetarna byta fackförbund och kollektivavtal från Handels till Transport. Det är åtminstone vad DHL utgår från. Både DHL och Lagena har med största sannolikhet redan räknat hem billigare lönekostnader.

Framför allt är det bättre ob-ersättning i Handels partihandelsavtal som gör att de anställda förlorar en eller par tusenlappar i månaden – om de nu inte förlorar jobbet.

I dag, tisdag, lämnar DHL in ett varsel om uppsägning av 25 lagerarbetare. DHL bryr sig inte om att vänta på LO:s beslut om vilket fackförbund, Handels eller Transport, som ska få avtalsrätten.

DHL är medlem i Biltrafikens Arbetsgivareförbund och därmed bundet till Transportavtalet. Lagerarbetarna är medlemmar i Handels och går på Handels avtal till den 1 februari nästa år. Då har det gått ett år sedan DHL Supply Chain tog över. Därmed är inrangeringsperioden slut och lagerarbetarna ska troligen byta avtal och fackförbund och bli medlemmar i Transport.

Så brukar det bli, men LO:s styrelse har sista ordet.

– Det är en knepig situation i och med att styrelsen inte har tagit beslut. Det blir väldigt krångligt framför allt för arbetstagarna på Lagena, säger Mikael Johansson, ombudsman på Transports avdelning i Stockholm.

DHL är medlem i Biltrafikens Arbetsgivareförbund och hävdar att bolaget därmed ska förhandla med Transport. Samtidigt är lagerarbetarna med i Handels. Det betyder att båda förbunden sitter med vid förhandlingarna.

Men Transportavtalet gäller.

Efter strejken i våras fick Transport för första gången in regler i avtalet som begränsar rätten att säga upp anställda och ersätta dem med folk från bemanningsföretag.

– Det blir svårare. Företagen måste förhandla, men vi kan inte stoppa dem. Vi kan bara peka på etik och moral och vad som är rätt och riktigt, konstaterar Mikael Johansson.

Det var staten som gick i bräschen för rätten att sparka fast anställda och ta in folk från bemanningsföretag i stället. 2009 var Lagena ett dotterbolag till Systembolaget. Året därpå såldes Lagena till den tyska logistikjätten JF Hillebrand.

I februari sålde JF Hillebrand lagret till en annan tysk logistikjätte, DHL. I den kalkylen hade de gamla och nya ägarna säkert inte missat att räkna på hur mycket billigare det skulle bli att byta kollektivavtal.

Efter försäljningen är det som återstår av Lagena ett litet bolag med 38 tjänstemän.

Vild strejk i juni 2009

• Den 15 juni 2009 gick lagerarbetarna på Lagena i Jordbro ut i vild strejk sedan företaget varslat 33 av 114 fast anställda om uppsägning. De skulle ersättas av ökad inhyrning från bemanningsföretag. 40 poliser sattes in mot de strejkande.
• Strejken tog slut efter fyra dagar, den 18 juni. Då beordrade Arbetsdomstolen de strejkande att gå tillbaka till arbetet.
• En dryg vecka efter strejken kom beskedet att 26 lagerarbetare till slut blev uppsagda.
• 2009 sade Lagenas dåvarande vd Per Öhagen att målet var att halva lagerpersonalen skulle komma från bemanningsföretag.