LO har inga invändningar mot att Socialdemokraterna är beredda att bilda regeringen tillsammans med borgerliga partier. Facket hoppas i första hand på en regering som leds av Socialdemokraterna.

I ett debattinlägg på Dagens Nyheters debattsida i dag skriver Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin att Socialdemokraterna är beredda att samarbeta brett – och kan tänka sig att bilda regering med alla partier utom Sverigedemokraterna.

Tobias BaudinTobias Baudin, LO:s förste vice ordförande som leder fackets valarbete, hur ser du på att Socialdemokraterna kan tänka sig att samarbeta brett efter nästa val?

– Det är bra att Socialdemokraterna har många dörrar öppna. Det viktiga är att vi får en handlingskraftig regering som är ledd av Socialdemokraterna. Och det är upp till Stefan Löfven och den socialdemokratiska ledningen om man väljer att samarbeta med andra partier. Och jag tycker dessutom att det är glädjande att Socialdemokraterna går fram med en egen politik och ett eget valmanifest.

Vad tycker du om att Socialdemokraterna kan tänka sig att bilda regering med borgerliga partier?

– Det viktigaste är att vi får en handlingskraftig regering som kan ta oss ur krisen, skapa fler jobb och få ner arbetslösheten. Vi har inga åsikter om vilka partier Socialdemokraterna samarbetar med – bara det blir en S-ledd regering.

Om Socialdemokraterna bildar regering med borgerliga partier, hur tror du det går med de frågor LO prioriterar – som höjd a-kassa och höjd sjukpenning?

– Vi ska arbeta för att S får så många röster som möjligt. Valresultatet avgör vilken regering som är möjlig att bilda. Vi lyfter fram de frågor som är viktiga för våra medlemmar. Och dem kommer vi även att driva efter valet. Ytterst tänker vi oss att det ska ske i samverkan med Socialdemokraterna.

Vilka partier tycker du Socialdemokraterna ska bilda regering med?

– Det är upp till Socialdemokraterna.