Det blir vanligare att fast personal sägs upp och ersätts med bemannings­anställda eller tillfälligt inringda. I våras var det de anställda på Scans tur att drabbas, vilket fick Livs att dra i gång kampanjen Scandal. Fast anställning  ska vara normen, argumenterar Jonas Sjöstedt.

Foto: Fredrik Sandberg

Det blir vanligare att fast personal sägs upp och ersätts med bemannings­anställda eller tillfälligt inringda. I våras var det de anställda på Scans tur att drabbas, vilket fick Livs att dra i gång kampanjen Scandal. Fast anställning ska vara normen, argumenterar Jonas Sjöstedt.

 

Maria blev klockad när hon gick på toaletten på jobbet.

Ahmed fick sin fasta lön sänkt och ersatt med en rörlig del, beroende på hur många abonnemang han sålde på en månad. Det slutade med att han fick ut 5 000 kr för sitt heltidsarbete. Före skatt.

Hanna fick samma spänningshuvudvärk av arbetet som kurator som de ofrivilligt arbetslösa som sökte hennes hjälp. Hon undrar hur länge hon ska orka. Till jul, kanske möjligen till sommaren?

Det finns två arbetslinjer i samhället. En krokig och en rak.

En som gör människor krokiga av stress, dålig arbetsmiljö och osäkra anställningar.

Och en som får alla som jobbar att räta på ryggen och känna att man gör att bra jobb, att man har rätt att göra sitt jobb på vettiga villkor.

Vänsterpartiet anser att det är hög tid att avslöja den borgerliga arbetslinjen för vad den är – en skönmålning av attackerna mot arbetsrätten. Vi har under 2012 och våren 2013 samlat in berättelser från arbetslivet på sajten ”Prata om jobbet”.

Med hjälp av dem och många samtal ute på arbetsplatserna runt om i landet har vi fått hjälp att formulera både problem och förslag till förändring på den svenska arbetsmarknaden. Ingen ska behöva jobba år ut och år in som timvikarie, extraanställd eller med kontrakt på några månader i taget som kanske, kanske inte förlängs.

Självklart måste arbetsgivare kunna anställa vikarier och tillfällig personal som täcker upp i kortare perioder när den fasta personalen inte räcker till.

Problemet är att många arbetsgivare utnyttjar tillfälliga anställningar för att ha en flexibel personalstyrka. I stället för att anställa så många som verkligen behövs, har de en lista på personer som rings in dag för dag. Det kan vara timvikarier eller bemanningsanställda.

De tillfälliga anställningarna, inhyrning från bemanningsföretag och krav på att frilansa som f-skattare breder ut sig i allt fler branscher och yrken. Övertidsarbetet har ökat dramatiskt, samtidigt som deltidsarbete gör det omöjligt för hundratusentals kvinnor att leva på sin lön.

Deltidsarbete innebär också att man ofta hamnar lite vid sidan av på jobbet. Erbjuds inte utbildningar eller nya arbetsuppgifter och får sämre löneutveckling. Förväntas ställa upp med kort varsel om någon blir sjuk. Blir man själv sjuk eller tar ut föräldraledighet får man låg ersättning. Och i slutändan en låg pension.

Med västvärldens mest liberala regler för arbetskraftsinvandring har Sverige också blivit ett land där människohandel och rent slaveri florerar. I myggiga bärskogar, stekheta diskrum och på livsfarliga byggarbetsplatser jobbar tusentals människor som lurats hit på falska premisser. Utan möjlighet att ställa krav, utan möjlighet att ta sig härifrån.

Denna söndertrasade otrygga arbetsmarknad är alliansens arbetslinje. Hög arbetslöshet, försvagade fackförbund och en uppluckrad arbetsrätt bäddar för allt billigare och mer utbytbar arbetskraft. En sådan arbetslinje kräver sina piskor. För vem orkar, vem vill jobba utan trygghet, inflytande eller mening?

Vänsterpartiet vill:

• Sätta ett tak för hur länge man kan vara tillfälligt anställd, så att fler får möjlighet till ett fast jobb.

• Att fast anställning ska vara norm på arbetsmarknaden, det vill säga att det måste finnas särskilda skäl till att anställa någon på ett tillfälligt kontrakt.

• Skärpa lagstiftningen vid inhyrning från bemanningsföretag.

• Stärka rätten till heltid i lagen om anställningsskydd så att heltid blir en rättighet och deltid en möjlighet.

Nu är det dags för vår arbetslinje. Det är dags att ta kampen för allas rätt till arbete på värdiga villkor. För fasta anställningar, rimliga arbetstider och lika lön för lika arbete. För demokratiskt inflytande, utvecklingsmöjligheter och rätten att värna sin yrkesstolthet.

Jonas Sjöstedt
partiordförande i Vänsterpartiet