Ulrikaboden_1345Ulrika Bodén sjunger ömt, vackert och kärlekslekfullt, både med kärlek till vistraditionen och själva kärleken: all den kärlek som de gamla visorna – ”Röda rosor”, ”Finns inget bätter”, ”Tusen löften”, ”Träder ringar”, ”Det var en lördagsafton” osv – handlar om. Ulrikas sång blir en resa från tiden då visorna skapades och sjöngs fram till idag och hennes nutida folkmusikband (med trumpet, fiol och nylonsträngar, både dovt och klirrande slagverk). Hon har pusslat ihop olika varianter, förenat verser från en sång med något refrängliknande från en annan. Som hon sa i radioprogrammet Nya Klingan: ”Jag tycker det är så roligt med allt det här traditionella materialet för man är verkligen fri att göra som man vill.  Och man kan lita på att så har alla gjort i alla tider. Det är det som är traditionen.” Till nattfriarramsorna, samlade under titeln ”Himlen är full av fioler”, har hon själv gjort musiken. Lyssna på texterna! Hör orden! Ja, hör poesin! Traditionellt och ändå så modernt.

Bengt Eriksson

Veckans CD

 Kärlekssånger/Folk Love Songs

Artist: Ulrika Bodén
Skivmärke: Westpark

 

Nya albumet Kärlekssånger/Folk Love Songs finns på Spotify.

På Sveriges Radios hemsida kan man höra intervjun med Ulrika Bodén från radioprogrammet Nya Klingan i P2.

På YouTube kan man se och höra Ulrika Bodén Band framföra ”Ack hören mina vänner” från en konsert i Östersund i oktober nu i år.
Se och hör – också på YouTube – Ulrika Bodén Band framföra ”Himlen är full av fioler” på Urkultfestivalen i somras.
Se och hör Ulrika Bodén sjunga en folkmusikalisk version av psalmen ”Blott en dag ett ögonblick i sänder” – eller ”Bärä'n dag 'n litn stånn omsänn ä”, som den heter här – tillsammans med andra musiker i fjol på Länsmuseet Västernorrland i Härnösand. Också på YouTube.
Och här sjunger och spelar de ”Var ä kamratn överållt jäg lete” (”Var är den vän som överallt jag söker") under samma konsert. På YouTube.

Ulrika Bodén är också medlem i gruppen Ranarim. Här – på YouTube – kan man och se höra två av gruppens medlemmar, Sofia Sandén och Ulrika, framföra ”Jorden sjunger” och ”Vallvisa” a cappella i ett TV-program.