En ombudsman och en facklig förtroendeman från Seko har polisanmälts för olaga intrång respektive olaga hot och olaga intrång.

Händelserna inträffade i samband med en protest vid båten Waxholm III i Stockholm under måndagskvällen, meddelar arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteföretagen i ett pressmeddelande.

Enligt Almega ska flera personer, däribland ombudsmannen, ha trotsat order från båtens befälhavare om att inte ta sig ombord via landgången. Båten ska ha varit bokad av ett företag för en middagskryssning, uppger arbetsgivarorganisationen.

Enligt Almega ska fartygets besättning senare på kvällen, när de lämnade fartyget, ha mötts av glåpord från den numera polisanmälde förtroendemannen.

Seko bekräftar att fackmedlemmar har tagit sig ombord till fördäck på Waxholm III, som enligt facket ska vara satt i blockad, för att diskutera med skepparen.

– De har blivit uppmanande att gå av och ska då ha sett att Almega fanns närvarande ombord inne på båten. Och enligt uppgift ska man då ha öppnat dörren och frågat Almegas representant om man står bakom att man bröt mot strejken på det här sättet genom att låta fartyget gå, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Valle Karlsson var omedveten om att en fackligt förtroendevald även blivit polisanmäld för olaga hot.

– Det var en nyhet för mig. Rent generellt så tar vi som förbund avstånd från alla sådana händelser, om det nu är så att det handlar om olaga hot. Det är ingenting som vi står bakom, säger Karlsson.

Enligt Sekos polisanmälde ombudsman ska måndagskvällens händelse vid Nybrokajen i Stockholm ha gått lugnt till.

– Det var inte alls något bråk på något sätt, säger han till TT.

Waxholm III gick ut från land, uppger både Seko och Almega. Fartyget ska då inte ha haft Seko-anslutna ombord.

– Hon lämnade kaj och har alltså bedrivit strejkbryteri, säger ombudsmannen.

Han tillägger:

– Arbetsplatsen är lagd i blockad och det brukar ju seriösa företag acceptera och respektera.

Men Almega har en annan syn på saken.

– Vi har intresse av att verksamheterna fortsätter och de har intresse av att skada företagen så mycket som möjligt, men det är ju i stridens hetta. De kallar oss för strejkbrytare och vi tycker att det är ett ”hitte-på-ord” som de kallar dem som inte gör som de säger, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega.

Han tycker att aktionen är ”ovärdig” och ”upprörande”.

– Vi accepterar att Seko förfogar över sina medlemmar. När de har tagit ut medlemmarna i konflikt har de rätt att inte jobba och lägga ner arbetet på det sätt som är beskrivet i konfliktvarsel. Det får vi följa och respektera. Men Seko som fackförening har ju inte fått bestämmanderätt över alla människor på jorden.

Läget är fortfarande låst i arbetsmarknadskonflikten som sedan i går lamslagit skärgårdstrafiken i Stockholm och Göteborg.

Några nya samtal är inte inplanerade mellan arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteföretagen och LO-facket Seko, uppger parterna.

– Det har inte varit några kontakter mellan parterna sedan i söndags kväll i samband med att vi fick medlarbudet. Det som vi svarade ja på, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko, till TT.

Almega sade nej till medlarbudet och anser att en arbetsgrupp som skulle granska formerna för kollektivavtalet inte är tillräckligt.

– Vi har inte krävt att det ska införas ett individuellt lönesystem från och med i morgon, men det måste tas några steg framåt. Kollektivavtalet måste moderniseras, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega.

Främst har kollektivfärjor i Stockholms mellersta och södra skärgård ställts in och omkring 1 500 resenärer berörs varje dag. Även trafiken på Djurgårdsfärjorna i Stockholm och Älvsnabbenfärjorna i Göteborg är inställda.