imageGrunden är reggae á la Bob Marley. Sen lägger Syster Sol också in dancehall och ragga, R&B och funk. Hon sjunger, toastar och rappar. Mitt i en textrad kan hon snabbt och plötsligt byta från sång till prat. Isabel Sandblom, som hon heter, har dessutom ett perfekt artistnamn. För så är hennes reggaemusik: en sol som lyser upp och ger värme. Och så är Syster Sols texter: uppmuntrande. Ja, det är ordet, trots att texterna ofta handlar om det mörka, sorgliga och besvärliga i livet och samhället. Tillsammans är ett annat nyckelord. ”Vilken, vilken, vilken väg ska du ta”, undrar hon, ”om det på riktigt ska bli bättre för alla?” Hon ”gråter med” alla ensamma mödrar ”som känner samma samma” och får tårarna att bli en gemensam kraft. Hon beskriver sig (och dementerar samtidigt den syn som finns på dem som gillar reggae): ”Du kanske tar mig för en knarkare och white trash men syrran jag har full fokus / du kanske ser mig som en flummig liten hippiebrud men jag lovar jag har full fokus…”

Bengt Eriksson

 

Veckans CD

Mellan raderna

Artist: Syster Sol
Skivmärke: Universal

Syster Sols nya album Mellan raderna finns på Spotify.

 

Hör också Syster Sols förra album Kichinga! (utgivet 2011) – med både engelska och svenska texter – på Spotify.

Se och hör en musikvideo med låten ”Inte som det verkar” från Syster Sols nya album. Finns på YouTube.
Se och hör en musikvideo med låten ”Throw It On The Floor” från nya albumet. Också på YouTube.
Se och hör också en musikvideo med låten ”Bland dom” från Syster Sols förra album. På YouTube.
Ännu en musikvideo med en låt, ”Guided”, från Syster Sols förra album. Se och hör på YouTube.

Se och hör Syster Sol tillsammans med General Knas i låtarna ”Kärleksrevolt” och ”Hetare än lava” i radioprogrammet Metropol. Finns på YouTube.
Se och hör också Syster Sol – tillsammans med de rappande tjejerna i Femtastic Massive – framföra ”Bland dom” live på Musikhjälpen 2011. På YouTube.
Och här – på YouTube – kan man se och höra Syster Sol framföra låten ”Kärleksrevolt” live på Trädgår'n i Göteborg 2013.

Också kul: en tidig live-inspelning från TV där man kan se och höra Syster Sol framföra låten ”Fällan” från sitt första album Dömd att bli bedömd (2009). På YouTube.