Den blivande chefen bjöd två unga jobbsökande kvinnor på middag i sitt hem, och föreslog en rad sexuella handlingar. DO stämmer nu företaget för sexuella trakasserier – för andra gången.

I april i år stämde Diskrimineringsombudsmannen (DO) ett mäss- och konferenscenter i Stockholm för sexuella trakasserier av en ung kvinna som sökte jobb, vilket Arbetet tidigare berättat om.

Efter det trädde flera kvinnor fram och berättade om liknande händelser. I dag lämnar DO in ytterligare en stämningsansökan mot företaget.

Fallet gäller en ung kvinna som sökte jobb hos företaget hösten 2011. Efter mejlkontakt och ett första möte med chefen skulle hon träffa honom igen för att förberedelser inför jobbet.

Mannen bjöd då hem henne och en annan ung kvinna på middag i sin lägenhet.

Enligt stämningsansökan bjöd mannen de unga kvinnorna på vin och öl och frågade om de ”hade förstått att han ville ligga med dem”. Kvinnorna sade nej och att de inte ville ha sex med honom.

Mannen föreslog då bland annat att de skulle klä av sig nakna och låta honom fotografera dem, när de avböjde även detta sade mannen att de inte behövde göra något nu utan att de kunde lära känna varandra först.

De fick sedan skriva på handskrivna kontrakt om att de inte skulle bli fotograferade mot sin vilja och att de inte skulle ligga med mannen mot sin vilja. Chefen ville ha kontrakten för att andra tjejer försökt lura honom och kräva honom på pengar trots att de enligt honom varit med på allt som skett.

Chefen berättade också att han brukar betala anställda för sexuella tjänster. Kvinnan sa åt mannen att hon kunde anmäla honom om han ”höll på så där.” Då svarade mannen att han hade kontakter inom en motorcykelklubb som han kunde skicka efter. Han nekade dock till att det skulle uppfattas som ett hot.

Kvinnan arbetade på mäss- och konferensanläggningen, till exempel i garderoben, vid enstaka tillfällen efter händelsen.

DO anser att företaget gjort sig skyldig till sexuella trakasserier i form av ovälkomna och kränkande kommenterar och förslag. DO kräver att företaget betalar 125 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Det här ärendet är viktigt eftersom sexuella trakasserier i arbetslivet är ett stort problem, säger Anna Rosenmüller Nordlander, som driver ärendet på DO, i en kommentar till stämningsansökan.

– För DO är det också viktigt att visa på att problemet med sexuella trakasserier kan se ut på många olika sätt. Det kan pågå under lång tid och få långtgående konsekvenser för dem som drabbas, och på den här arbetsplatsen har det skett systematiskt och varit mycket omfattande.