Två ljus brinner i receptionen på Ivab i Piteå. Bredvid står blommor i vaser. En vecka har gått sedan två anställda omkom när de tömde en cistern åt SSAB. I morgon håller arbetsgivaren en minnesstund.

– Det är otroligt hårt. Man vet inte vad man ska säga. Det finns inte ord när det händer något sådant här, säger Sune Westerberg, vd på Ivab.

Han, liksom de flesta av de runt 100 anställda på Infjärdens värme (Ivab) i Piteå, kände de omkomna väl. De var 60 och 64 år gamla och hade arbetat på företaget i mer än 25 år. Den äldste hade bara tre månader kvar till pension. De var både kunniga och erfarna, och ändå hände olyckan.

– Det är mycket frågor. Man undrar varför. Varför hände det? säger Sune Westerberg.

Det var i torsdags förra veckan som något gick fel när de två männen skulle tömma en cistern på koksverket på SSAB i Luleå på tjära. De hade avgränsat cisternen med vallar och tog upp ett hål vid en lucka som skulle öppnas när de var i säkerhet. Så blev det inte. Luckan for i stället upp omedelbart och männen dränktes i tjäran som forsade ut.

De två männen hade utfört arbetet förr och både deras arbetsgivare Ivab, och SSAB som anlitat firman, hade genomfört riskbedömningar av arbetet. Trots det anser IF Metalls huvudskyddsombud på SSAB, Lars Bergström, att olyckan hade kunnat undvikas.

– Förberedelserna och riskbedömningarna var inte tillräckliga. Två män dog och man borde ha upptäckt riskerna innan, säger han.

Cisternen innehöll mycket mer tjära än man räknat med i riskanalysen, enligt Lars Bergström, och det borde ha upptäckts i tid. Han tycker också att det var fel att göra en hög invallning runt cisternen innan de två männen kommit därifrån.

– De skulle ju inte öppna luckan, men min gissning är att trycket blev för högt eftersom det var mer tjära än väntat, och att den därför for upp.

– När tjäran vällde ut hann de inte till stegen som skulle ta dem ut ur invallningen.

Lars Bergström tillägger att de utredningar som nu pågår får ge närmare svar på vad som hänt, och vem som bär ansvar för det. Både Arbetsmiljöverket och polisen utreder olyckan. Dessutom gör SSAB tillsammans med IF Metall, Ivab och männens fackförbund Byggnads en egen utredning.

– Två arbetstagare har bragts om livet på ett fruktansvärt sätt. Det vi kan göra är att hitta bristerna och försöka åtgärda dem så att det aldrig händer igen, säger Lars Bergström.

När olyckan inträffade hade det gått drygt två år sedan den senaste dödsolyckan på SSAB:s område i Luleå. Även då var det en anställd hos en entreprenör, Nordkalk, som omkom. Den olyckan har åter uppmärksammats i boken Döden på jobbet som nyligen kommit ut.

Enligt Lars Bergström är det ingen slump att entreprenörer och andra tillfälligt anställda är extra olycksdrabbade i arbetslivet. De har inte samma kännedom om arbetsplatsen som fast anställda, och deras arbetsgivare kan ha pressat sina priser på bekostnad av säkerhet och arbetsmiljö.

SSAB och de lokala facken på företaget bedriver dock ett omfattande arbete för att öka säkerheten för entreprenörer, säger han:

– Vi bestämde oss för något år sedan för att ta tag i det här.