Mer uppmärksamhet – eller en nollvision mot dödsfall från regeringen. Önskemålen om hur man ska fira skyddsombudens dag varierar.

I dag är det dags att uppmärksamma ditt skyddsombud och det arbete som hon eller han utför. Skyddsombudets dag instiftades av LO, TCO och Saco förra året när uppdraget fyllde 100 år, och ska firas varje år under den europeiska arbetsmiljöveckan i oktober. Och initiativet uppskattas av skyddsombuden själva.

– Det är jättebra. Vi behöver belysa vikten av att vi har någon som jobbar aktivt med arbetsmiljöfrågor för arbetstagarna, säger Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på Byggnads avdelning i Stockholm.

Han har varit regionalt skyddsombud i tio år och var innan dess skyddsombud på sin arbetsplats i ungefär tio år. Han säger att det är ett viktigt uppdrag som förtjänar att firas.

– Vi som fackliga organisationer borde skicka ut en bekräftelse till alla skyddsombud på att de gör ett bra jobb. Det är många som sliter hårt och gör fantastiska insatser och som inte får den uppskattning de borde, säger han.

Martin Boström, regionalt skyddsombud för Handels i Karlstad, har inte funderat så mycket över firande. Det är ingen som gratulerat honom, och han känner inte till om någon annat skyddsombud firats.

– Men glass och tårta skulle väl sitta fint, säger han och skrattar.

– Nej, men allvarligt är det jättebra att skyddsombuden uppmärksammas av medier under en dag och att vikten av uppdraget lyfts fram. Skyddsombuden har ju blivit ännu viktigare nu när man dragit ner så mycket på Arbetsmiljöverket.

Även Susanne Holmén, regionalt skyddsombud för Kommunals avdelning Väst, tycker att skyddsombuden förtjänar mer uppmärksamhet.

– De ser till medarbetarnas arbetsmiljö och jobbar för att vi alla ska få det bättre på jobbet. De gör ett fantastiskt jobb, säger hon.

I Göteborg uppmärksammar LO dagen med ett stort seminarium på Sahlgrenska sjukhuset dit skyddsombud är inbjudna för föreläsningar och diskussioner bland annat med Arbetsmiljöverket.

– Det tycker jag är ett bra sätt att fira dagen, säger Susanne Holmén.

När Arbetet ställde frågan om hur skyddsombuden i Facebookgruppen Support your local skyddsombud ville bli firade på sin dag var önskemålen mer långtgående.

”Att alla arbetsgivare tar oss på allvar skulle sitta fint”, konstaterade ett skyddsombud.

”Genom att inte en enda arbetskamrat skadar sig”, önskade sig ett annat.

Kollektiv pausgympa och en 15 minuters strejk i hela landet mot döden på jobbet, var ytterligare ett önskemål, liksom att regeringen inför en nollvision allvarliga olyckor i arbetslivet och fördubblat stöd till Arbetsmiljöverket.