Rudolf Meidner. Foto: Frida Hedberg / Scanpix.

Rudolf Meidner. Foto: Frida Hedberg / Scanpix.

Till Rudolf Meidners minne delas det varje år (dock inte i fjol) ut ett pris för forskning i facköreningsrörelsens historia. Året pristagare är en av kultursidans favoriter, Rasmus Fleischer författare till två viktiga böcker förutom avhandlingen, och dessutom den oerhört bildande bloggen copyriot.se.

Så här lyder juryns motivering (ordförande är Anna Hedborg):

”Rasmus Fleischer är historiker verksam vid ekonomisk historiska institutionen Stockholms universitet. Han disputerade 2012 vid Forskarskolan i historia vid Lunds universitet/Samtidshistoriska institutet, Södertörns högskola med avhandlingen Musikens politiska ekonomi : lagstiftningen, ljudmedierna och försvaret av den levande musiken, 1925 – 2000 (Ink, Stockholm 2012). Avhandlingen visar på ett nyskapande sätt hur ett fackförbund och andra intresseorganisationer inom musikbranschen möter nya tekniska, ekonomiska och rättsliga utmaningar, med relevans även för andra liknande områden. Avhandlingen är skriven med ett ovanligt rikt och levande språk om ett angeläget ämne som gör den tillgänglig för en stor publik.”

Läs Arbetets recension från 1 februari i år här!