Schmidt_1343Här viftar professor Werner Schmidt med den stora marxistiska ordboken under en intressant föreläsning om ideologibegreppets förvandlingar, och om vad Marx egentligen tänkte kring ideologi och religion.

Snapshotet ger en helt felaktig bild av stämningen under helgens konferens Marx2013 i Stockholm. Den var öppen och prövande, och det allra mest glädjande var alla ungdomar som fyllde salarna för att lyssna till ärrade marxister och till inhemska tänkare som Nina Björk, Kajsa Ekis Ekman och Rasmus Fleischer.

Marx beskrivning av hur värde uppstår har helt klart relevans för dagens värld, och är inte huggna i sten.

Därför är det också glädjande att Arkiv förlag ger ut en reviderad nyutgåva av Kapitalet 1-3, med ett fristående nyskrivet förord av Mats Lindgren. Den såg ut att finna nya läsare vid förlagets bokbord, som även hade ett imponerande utbud av sekundärlitteratur. Arkiv håller nämligen kvar allt de ger ut i lager, och rear aldrig, i väntan på bättre tider.

Som kanske kommer. För det mest uppfriskande med konferensen var ändå historiedjupet. Att såväl kriser som klassallianser kommer och går.

Några strödda intryck finns på bloggen här till höger. Mer kommer i spalterna. Och huvudföreläsningarna spelades in och finns för beskådan på abf.se.