Foto: Claudio Bresciani

Foto: Claudio Bresciani

REPLIK Marknadshyror skulle göra också förorts­lägenheterna dyrare, skriver Kristina Mattsson i ett svar till Stefan Fölster.

Stefan Fölster, vi gör som du tänker. Vi inför marknadshyror nu. Kan det lösa något för min nittonårige son Ville är jag med. Vi bor i Hägersten i Stockholm där det just nu byggs mest i hela Sverige, så det finns ett utbud av bostäder. Men tråkigt nog för Ville så är det bara svindyra bostadsrätter och ett fåtal dyra hyresrätter.

Omkring mig ser jag villor som står tomma år efter år, trots desperat bostadsefterfrågan. Orsaken är spekulation; det kan löna sig att ligga på tomter i väntan på ännu högre bostadspriser.

Det finns färdiga kommunala planer för 47 000 nya bostäder i större kommuner, enligt SKL. Det handlar om mindre attraktiva tomter där ett billigare boende skulle kunna passas in, men inget byggbolag är intresserat. Bostadsrätterna som tullar på strövområdena och parkerna lönar sig så mycket mer. För att inte tala om hela landet norr om Uppsala, där ingen av de stora byggbolagen finner det värt att satsa. Inget av dessa problem skulle lösas genom avreglering av hyresmarknaden.

Jag håller med dig om att sega planprocesser och myndigheter som inte får tummen ur är en viktig orsak till att 400 000 människor i dag står i bostadskö. Men det och den lilla resten av hyresreglering som finns kvar är två faktorer i ett stort läggspel. Den gigantiska snedvridning av marknaden som det innebär att vi som äger vårt boende kan dra av räntorna förbigår du, liksom den ineffektiva och monopoliserade byggsektorn där det enda som utsätts för effektivitetspress nedåt är löner och arbetsvillkor.

Att arbetarklassen och ungdomar som Ville skulle gynnas av marknadshyror är en ideologisk skröna, och dagens eländiga situation kan lätt göras ännu värre. Marknadshyror skulle göra också förortslägenheterna dyrare eftersom det är en självklar följd av samtidig marknadsstyrning och bostadsbrist.

En av oss pressar in bostadsdebatten i ideologiska fack. Och det är inte jag.

Kristina Mattsson